RIO DE JANEIRO, 16. kolovoza 2016. (Hina) - Nakon što je Tonči Stipanović osvojio srebrnu medalju u klasi Laser, Hrvatska je osigurala još jednu medalju u jedrenju na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Uoči plova za odličje, Šime Fantela i Igor Marenić u vodstvu su u klasi 470 osiguravši najmanje brončanu medalju.

Fantela i Marenić uoči zadnjeg plova imaju 40 bodova više četvrtoplasiranih Amerikanaca Stuarta McNaya i Davea Hughesa, a u plovu za odličje najviše se može dobiti 20 bodova.

Fantela i Marenić u vodstvu su sa 27 bodova. Na drugom mjestu su Grci Panagiotis Mantis i Pavlos Kagialis sa 38 bodova, a Australci Mathew Belcher i Will Ryan na trećem mjestu imaju 40 bodova.

Stipanović je utorak osvojio srebrnu medalju u klasi Laser, prvo olimpijsko odličje u povijesti hrvatskog jedrenja.

Stipanović je uoči završnog plova bio u vodstvu sa 10 negativnih bodova prednosti u odnosu na Australca Toma Burtona. Imao je osigurano srebro i jedini cilj u plovu za odličje bilo je pokriti Australca i ne dozvoliti mu da pobjegne. Nažalost, završni plov se odvio na najgori mogući način. Presudila je kazna koju je Stipanović dobio na startu jer je udario Australca pa je krenuo nakon svih. Na koncu je Burton završio kao treći, a Stipanović deveti. Zlato ide u Australiju, a srebro u Split. Treće mjesto osvojio je Novozelanđanin Sam Meech. Hrvatskom jedriličaru iskliznulo je zlato za dva boda u ukupnom poretku.

REZULTATI:

1. ŠIME FANTELA/IGOR MARENIĆ (HRV) 27

2. Panagiotis Mantis/Pavlos Kagialis (Grč) 38

3. Mathew Belcher/Will Ryan (Aus) 40...

(Hina) xdl ydl