Ispis

Igre XXIX. olimpijade u Pekingu održane od 8. do 24. kolovo za 2008. okupile su 10.942 sportaša (4.637 žena i 6.305 muškaraca) iz 204 zemlje. Igre sa 302 sportska događaja pratilo je 24.562 predstavnika medija iz 159 zemalja, među kojima 79 iz Hrvatske. Volontiralo je oko 70.000 osoba.


Igre je otvorio predsjednik Narodne Republike Kine Hu Jin Tao, a olimpijski plamen upalio je gimnastičar Li Ning. Olimpijsku prisegu u ime sportaša dala je stolnotenisačica Zhang Yining, a u ime sudaca gimnastičar Huang Liping.

Pekinška izvrsnost hrvatskih sportašica

Naša najbolja atletičarka svih vremena Blanka Vlašić osvojila je na Olimpijskim igrama u Pekingu srebrno odličje u skoku uvis, preskočivši 205 cm iz drugog pokušaja. Njezina je srebrna medalja prva hrvatska atletska medalja na olimpijskim igrama i jedan od najvećih uspjeha naše atletike. Zlato je osvojila Belgijanka Tia Hellebaut, koja je 205 cm preskočila iz prvog pokušaja, a brončano je odličje pripalo Ruskinji Ani Čičerovoj sa 203 cm.

Filip Ude, koji je u Peking doputovao kao europski doprvak na konju s hvataljkama, za svoju je izvedbu dobio ocjenu 15.725 i srebrno odličje, a zlatno je osvojio trostruki svjetski prvak na konju s hvataljkama Kinez Xiao Qin sa 15.875. Srebrno odličje Filipa Udea najveći je uspjeh hrvatske gimnastike, baš kao što je brončano Snježane Pejčić u gađanju zračnom puškom - 500,9 krugova - najveći uspjeh hrvatskog streljaštva.

Prva sportašica koja je iz ruku predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Jacquesa Roggea u Pekingu primila medalju bila je upravo brončana Snježana Pejčić.

Taekwondo nam je donio čak dvije brončane medalje koje su zaslužile Martina Zubčić i Sandra Šarić. Najmlađa osvajačica olimpijskog odličja za Hrvatsku, 19-godišnja Martina Zubčić je u kategoriji do 57 kg u borbi za treće mjesto svladala Sung Yu-Chi s Tajvana "zlatnim bodom" u dodatnoj, četvrtoj rundi, jer je nakon tri dvominutne runde bilo 4-4.

Sandra Šarić je u kategoriji do 67 kg do medalje došla u repesažu, jer je u četvrtfinalu bolja od nje bila dvostruka svjetska prvakinja Kyung-Sun Hwang iz Južne Koreje, sa 3-1. Budući da je Hwang ušla u finale (a na kraju i osvojila zlatnu medalju), Sandri se otvorila prilika u repesažu u kojem je pobijedila Sheikhu Maithu Almaktoum iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa 4-0, a nakon toga je za treće mjesto svladala Portorikanku Asuncion Ocasio Rodriguez sa 5-1.

(Izvor: Monografija "Hrvatska olimpijska obitelj" HOO 1991. - 2011.)

Hrvatska olimpijska delegacija Peking 2008.

 

Više o OI Peking 2008.