ZAGREB/LAUSANNE, 17. ožujka 2008. - Zrak u Pekingu o kojem intenzivno skrbe kineske i lokalne vlasti Pekinga, bit će prema procjeni Zdravstvene komisije Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) u potp...

ZAGREB/LAUSANNE, 17. ožujka 2008. - Zrak u Pekingu o kojem intenzivno skrbe kineske i lokalne vlasti Pekinga, bit će prema procjeni Zdravstvene komisije Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) u potpunosti primjeren najvećem športskom događaju - Olimpijskim igrama 2008.

Mjerenja koja su svakodnevna i u kojima, prema planu sudjeluje pekinški Zavod za očuvanje okoliša te Zdravstvena komisija MOO-a, pokazuju bitni napredak čistoće zraka kako bi sportaši olimpijci mogli nastupiti bez poteškoća i dati svoj maksimu, stoji u izvješću Zdravstvene komisije pod vodstvom Arnea Ljungqvista, podnesen Međunarodnom olimpijskom odboru. Komisija koja nadzire napore kineskih i pekinških vlasti u poduzimanju svih mjera, uključujući preseljenje industrije van grada i redukciju prometa, dogovorila je i tzv. plan "B" kojim će, u slučaju rizičnih granica čistoće zraka za vrijeme Olimpijskih igara, odlučivati i o mogućoj promjeni satnice za one sportove u kojima je sportašima potrebno pojačano disanje duže od sat vremena, a to su maraton, triatlon, biciklizam i brzo hodanje.