Pod predsjedanjem predsjednika Hrvatskoga olimpijskog odbora Zlatka Mateše u ponedjeljak 2. kolovoza, Vijeće Hrvatskoga olimpijskog odbora na redovnoj 16. sjednici, na prijedlog Odbora za olimpijski...

Zagreb - Pod predsjedanjem predsjednika Hrvatskoga olimpijskog odbora Zlatka Mateše u ponedjeljak 2. kolovoza, Vijeće Hrvatskoga olimpijskog odbora na redovnoj 16. sjednici, na prijedlog Odbora za olimpijski program, odlučilo se tajnim glasovanjem za vaterpolistu Dubravka Šimenca kao stjegonošu na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Ateni 2004. Protukandidati su mu bili proslavljeni hrvatski sportaši Igor Boraska i Slavko Goluža. Dubravko Šimenc sudionik je triju olimpijskih igara s dvije olimpijske medalje – u Seoulu 1988. zlatna i u Atlanti 1996. srebrna., na OI u Sydneyu 2000 hrvatska vaterpolska reprezentacija čiji je bio član osvojila je 7. mjesto. Osvajač je i dviju europskih srebrnih medalja - na EP-u u Firenzi 1999. i Kranju 2003. godine. U sastav reprezentacije svijeta biran je dva puta - 1995. i 1999. godine.

Vijeće je donijelo odluku i o razvrstavanju sportaša u kategorije olimpijskih kandidata. To su tenisači Jelena Kostanić, Karolina Šprem, Mario Ančić, Ivan Ljubičić i Ivo Karlović; atletičari Vera Begić, Branko Zorko, Edi Ponoš, Andras Haklits, Dragan Mustapić i Nedžad Mulabegović; plivači Mario Delač, Igor Čerenšek i Ivan Mladina, Nenad Buljan, Krešimir Čač, Saša Imprić, Vanja Rogulj, Petra Banović, Anita Galić i Smiljana Marinović; veslači Marko Dragičević, Petar Milin, Damir Vučičić i Igor Boraska; kanuist Emanuel Horvatiček te članovi muške rukometne reprezentacije Venio Losert, Igor Kos, Drago Vuković, Matija Štritof i Zoran Jeftić. Status potencijalnog olimpijskog kandidata prestaje osmercu s kormilarom, plivaču Alešu Volčanšeku te članovima muške rukometne reprezentacije Nikoli Blažičku, Mariu Kelentriću, Renatu Suliću, Tonči Valčiću i Ivanu Vukasu.

Također je odlučeno da se sportašu koji se kvalificira za nastup na Olimpijskim igrama 'Atena 2004.' u razdoblju od 21. srpnja do 9. kolovoza te nastupi na Igrama, priznaje status evidentnog olimpijskog kandidata.