Na XXVIII. olimpijskim igrama, što će se od 13. do 29. kolovoza 2004. održati u Ateni, moglo bi prema prognozama nastupiti 125 hrvatskih sportaša i sportašica u 14 sportova, izjavio je, glavni tajni...

Na XXVIII. olimpijskim igrama, što će se od 13. do 29. kolovoza 2004. održati u Ateni, moglo bi prema prognozama nastupiti 125 hrvatskih sportaša i sportašica u 14 sportova, izjavio je, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Ivica Miočić Stošić, nakon prvog sastanka Povjerenstva za "Atena 2004" i multimedijske prezentacije Projekta predstavnicima javnih medija, održane 21. ožujka u tajništvu Hrvatskog olimpijskog odbora.

Prema procjenama Povjerenstva, nastup u Ateni mogli bi od kolektivnih sportova osigurati rukometaši i rukometašice, te košarkaši i vaterpolisti. Šanse imaju i nogometaši koji bi kroz zahtjevne kvalifikacije mogli izboriti nastup na olimpijskom nogometnom turniru. Govoreći o pripremama sportskih objekata, olimpijskog sela te glavnog press centra, glavni tajnik Ivica Miočić Stošić koji je sa suradnicima nedavno posjetio sjedište Organizacijskog odbora olimpijskih igara u Ateni (ATHOC), izrazio je uvjerenje da će organizatori sve sportske i smještajne objekte završiti na vrijeme, podsjećajući da će za potrebe smještaja 16.000 sportaša i njihovih pratitelja iz 199 zemalja biti izgrađeno potpuno novo olimpijsko selo sa 2.232 stana i sa svom potrebnom infrastrukturom. "Radi se zapravo o malom gradu u sjevernom dijelu Atene koji ima sve potrebne sadržaje", istaknuo je Miočić Stošić.

Član Povjerenstva i bivši hrvatski reprezentativac, koji je dio svoje bogate nogometne karijere proveo u Ateni, Aljoša Asanović naglasio je kako će Grčka biti dobar domaćin, ali i upozorio na iznimno visoke temperature u tom razdoblju te naglasio da je uza sve napore organizatora u više milijunskoj Ateni gotovo nemoguće izbjeći prometne gužve koje jednako tako brinu većinu sudionika budućih Olimpijskih igara. Hrvatski olimpijski odbor, osim sportaša vodit će brigu i o hrvatskim novinarima koji će izvještavati s olimpijskih igara. U tom cilju, formirana je radna skupina Povjerenstva sa zadaćom da prati proces predakreditacije, akreditacije, odlaska, uvjeta rada i povratka hrvatskih novinara sa olimpijskih igara. Posebna pozornost posvetit će se opremanju "Hrvatske kuće" koja će biti smještena u općini Maroussi, samo dva kilometra udaljena od olimpijskog parka Oaka u kojem se nalazi većina sportskih objekata.

U "Hrvatskoj kući", koja će biti smještena u sportsko poslovnom kompleksu, uz pomoć hrvatskog olimpijskog atašea u Ateni Slavka Šimunovića i Hrvatske turističke zajednice, Hrvatski olimpijski odbor će organizirati promocije ne samo hrvatskog sporta već i kulture, turizma, gastronomije i programe sponzora HOO-a.