Igre XXVII. olimpijade održane su u Ateni od 13. do 29. kolovoza 2004., a sudjelovali su sportaši iz 201 nacionalnog olimpijskog odbora, njih 10.625 (4.329 žena i 6.296 muškaraca) u 301 sportskih disciplina u 28 sportova.Igre je pratilo 21.500 predstavnika medija. Volontiralo je 45.000 osoba.

Igre je službeno otvorio grčki predsjednik Konstantinos Stephanopoulos. Olimpijski plamen upalio je Nikolaos Kaklamanakis (jedrenje). Prisegu u ime sportaša dao je Zoi Dimoschaki (plivanje), a u ime sudaca Lazaros Voreadis (košarka).Novih pet olimpijskih odličja

Dva olimpijska ciklusa nakon Atlante 1996., gdje su zablistali zlatnim odličjem, hrvatski su rukometaši u Ateni 2004. ponovili taj uspjeh i donijeli drugo zlatno rukometno odličje samostalnoj Hrvatskoj. Momčad izbornika Line Červara na najvišu se stubu pobjedničkog postolja u Ateni popela u sastavu: Ivano Balić, Davor Dominiković, Mirza Džomba, Nikša Kaleb, Blaženko Lacković, Petar Metličić, Vlado Šola, Denis Špoljarić, Goran Šprem, Igor Vori, Drago Vuković i Vedran Zrnić, te Valter Matošević, Venio Losert i Slavko Goluža, kojima je to bila druga rukometna olimpijska zlatna medalja.

Duje Draganja je, osvojivši srebrno odličje u Ateni, osvojio i prvu olimpijsku medalju u povijesti hrvatskog plivanja od osamostaljenja, a naši najbolji veslači Siniša i Nikša Skelin su, nakon brončanog odličja u osmercu 2000. u Sydneyu, u Ateni osvojili srebrno odličje.

U finalu dvojca bez kormilara od braće Skelin, koja su za 76 stotinki bila brža od brončanih Južnoafrikanca Donovana Cecha i Ramona Di Clementa, brži su za sekundu i 88 stotinki bili olimpijski pobjednici Australci Drew Ginn i James Tomkins. Nikolaj Pešalov je, brončanim odličjem u kategoriji do 69 kg, zaokružio svoju dugu i uspješnu olimpijsku karijeru na četiri nastupa i četiri odličja.

Mario Ančić i Ivan Ljubičić osvojili su brončanu medalju u igri parova svladavši Indijce Mahesha Bhupatija i Leandera Paesa nakon više od četiri sata igre i time zaokružili, po broju odličja, najplodnije olimpijske igre od hrvatske samostalnosti.

(Izvor: Monografija "Hrvatska olimpijska obitelj" HOO 1991. - 2011.)

Više o OI Atena 2004.