Ispis

Vuokatti, 20. ožujka 2022. - Svečanost otvaranja XV. zimskog Europskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) 2022. zadivljujuće je osvijetlila finski grad Vuokatti, u kojem su se okupile buduće europske zvijezde na čarobnoj proslavi zimskog sporta. Europska olimpijska obitelj ujedinjena je u Finskoj sa zajedničkom ambicijom širenja olimpijskih vrijednosti među novim naraštajima i uživanja u kontinentalnoj raznolikosti.


Događaj je održan u Vuokatti Areeni, koja je glavno atletsko selo i poprište većine EYOF-ovih natjecanja. Službeni početak događanja obilježio je niz zabavnih glazbenih i plesnih nastupa, odražavajući mladenački duh koji EYOF čini jedinstvenim.
Prvi put u povijesti ove manifestacije ostvarena je željena ravnopravnosti spolova. Uključivanje ženskog hokeja na ledu i nordijske kombinacije osiguravaju ravnotežu spolova među gotovo 1000 sudionika, što označava veliki korak u ambiciji EOO-a za promicanjem jednakih mogućnosti u svim područjima.
Sportaši iz 44 zemlje ušli su u Vuokatti Areenu u sklopu mimohoda, koji je započeo olimpijskom tradicijom - s Grčkom kao predvodnicom te povorke. Ulazak ukrajinske delegacije obilježio je najposebniji trenutak noći, uz neskrivene emocije svih nazočnih u Vuokatti Areeni.

Hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja EYOF-a nosili su skijaška trkačica Tena Hadžić i snowboardaš Dante Brčić, a u mimohodu ih je pratilo još osam članova našeg sportskog izaslanstva. Među njima su bili i ostali sportaši - alpski skijaš Roko Begović, skijaški trkač Petar Perušić i brzoklizač na kratkim stazama Jan Kovačić.


Tijekom pozdravnog obraćanja, predsjednik EOO-a Spyros Capralos je rekao:

- Dok se ovdje danas sastajemo, mislima smo u razornom ratu na tlu Ukrajine. S dubokom iskrenošću kažem da naša srca idu prema svakoj pojedinoj osobi pogođenoj ovom krizom. Hitno molimo za mir. Čvrsto smo solidarni s Ukrajinom i čast nam je što je ovdje s nama delegacija od 26 ukrajinskih sportaša. Iznimno cijenim podršku europskih NOO-a da im se to omogući, posebno Finskog olimpijskog odbora.
Osvrnuvši se na važnost EYOF-a za buduću generaciju europskih sportaša, Capralos je dodao: - EYOF je okupljanje mladih Europe u mirnom natjecanju s prihvaćanjem olimpijskih vrijednosti prijateljstva, poštivanja i izvrsnosti. Sportaši će prvi put osjetiti olimpijsko iskustvo, uključujući zajednički život u sportskom selu i interakciju s našim mladim ambasadorima. Zahvaljujem svima koji su omogućili ovaj EYOF.
Finski predsjednik Sauli Niinistö službeno je proglasio događaj otvorenim, rekavši: - Dobro došli na Europski olimpijski festival mladih Vuokatti 2022. Nakon dugog čekanja, ovdje se okupilo više od 2000 sudionika iz cijele Europe. Nitko od vas ne bi bio ovdje bez napornog rada i predanosti sportu. Imate sve razloge da budete ponosni na sebe. Sport nije samo pobjeda, već i nastojanje da date sve od sebe u postizanju ciljeva te izgradnja prijateljstava. Želim vam puno sreće i proglašavam Europski olimpijski festival mladih Vuokatti 2022. otvorenim!
 
Nakon obraćanja predsjednika Niinistöa, predstavnici sportaša, sudaca i trenera pročitali su EYOF-ovsku prisegu. Potom su baklju mira ponijeli finska biatlonka Kaisa Mäkäräinen i skijaš Matti Heikkinen, predavši je skijašici Vilmi Nissinen koja je na kraju zapalila plamen.
Sportaši koji se natječu na ovotjednom događaju u Finskoj nastoje slijediti stope europskih zvijezda sa Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. Europski NOO-ovi vratili su se kući s oko 70% ukupnog broja medalja, što je povećanje od 8% u odnosu na Pjongčang 2018. Nastupi 12 osvajača zlatnih medalja u Pekingu, koji su bivši prvaci EYOF-a, bit će posebno inspirativni za sportaše koji se natječu u Vuokattiju 2022. i dodatno pokazuju smisao i važnost EYOF-a.