Vuokatti, 19. ožujka 2022. - Od 20. do 25. ožujka u finskom Vuokattiju održat će se Zimski olimpijski festival europske mladeži (EYOF) 2022., na kojem će nastupiti sportašice i sportaši u dobi od 14 do 18 godina. To je još jedan od sportskih događaja u olimpijskom kalendaru, koji je s izvornog termina održavanja zbog pandemije koronavirusa prolongiran za godinu dana - prvotno za kraj 2021. godine, a potom za proljeće ove godine. Vuokatti je prethodno bio domaćin zimskog Olimpijskog festivala europske mladeži 2001. godine.

 

Nakon što je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) uskratio mogućnost sudjelovanja predstavnika Rusije i Bjelorusije, u Vuokattiju se u devet sportova očekuju nastupi više od 1000 sportašica i sportaša iz 46 država. Zanimljivo je i to da unatoč zabrani nastupa ruskim i bjeruskim predstavnicima, ove dvije države već imaju osvojena odličja na EYOF-u 2022. Naime, na turniru mladih hokejaša na ledu, održanom u prosincu prošle godine kao uvertira aktualnog EYOF-a, trijumfirali su mladi Finci, srebro su osvojili Bjelorusi, a brončano odličje Rusi. 

Hrvatska će na zimskom EYOF-u 2022. biti zastupljena s pet sportaš(ic)a. U alpskom skijanju uzdanica nam je Roko Begović, dok će u nordijskoj inačici nastupiti naša najmlađa olimpijka Tena Hadžić te Petar Perušić (oboje u skijaškom trčanju). Jan Kovačić natjecat će se u brzom klizanju na kratkim stazama, a Dante Brčić u snowboardu. 

 

Hrvatsku zastavu na nedjeljnom otvaranju EYOF-a nosit će Tena Hadžić i Dante Brčić. (hoo)