Sarajevo, 15. veljače 2019. - Na svečanosti ispred gradske uprave u Lukavici (Istočno Sarajevo) dopredsjednik Europskih olimpijskih odbora (EOO) Niels Nygaard zatvorio je XIV. zimski olimpijski festival europske mladeži (EYOF), koji je od 9. do 16. veljače održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu (BiH). Svečanom zatvaranju prethodilo je uručenje medalja u 11 sportova i sportskih disciplina, čija su se natjecanja odigrala posljednjeg dana Igara. Hrvatsku zastavu na zatvaranju Igara nosila je brza klizačica Maja Ivandić. Na zimskom EYOF-u u osam se sportova natjecalo 911 sportaša i sportašica u dobi od 14 do 18 godina iz 46 europskih država.

Među njima je bilo i deset hrvatskih predstavnika i predstavnica u šest sportova. Nitko od naših mladih uzdanica nije izborio boravak na pobjedničkom postolju, ali EYOF će im predstavljati veliko iskustvo u nastavku bavljenja zimskim sportovima. Među 21 državom koje su na EYOF-u osvajale medalje, najuspješnija je Norveška s ukupno 12 odličja (6+1+5), koliko ima i Švicarska (5+5+2), a treća je Francuska sa 11 (4+4+3).

Opći dojmovi sarajevskog EYOF-a iznimno su pozitivni. Po povratku iz Sarajeva i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša izrekao je puno pohvala na račun domaćina:

- EYOF u Sarajevu je bio puno više od sportskog događaja za Bosnu i Hercegovinu. Organizatori su se stvarno potrudili da sve podsjeća na 1984. godinu. Sportski objekti su izvrsni, a smještaj mladih sportašica i sportaša nikad bolji otkad je EYOF-a. Mladi sportaši i sportašice spavali su i hranili se u hotelima s četiri i pet zvjezdica. Sarajevo će im definitivno ostati u sjećanju...

 

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sažeo je osam dana EYOF-a u jednu rečenicu: "Pobijedili su sport, mladost i budućnost". A budućnost zimskog EYOF-a (njegovo XV. izdanje) vezana je za Finsku (Lahti ili Vuokatti 2021.), čijim je predstavnicima i predana zastava Olimpijskog festivala europske mladeži, spuštena na svečanosti zatvaranja Igara u Istočnom Sarajevu. (hoo/vk)