Sarajevo, 10. veljače 2019. - Točno 35 godina nakon legendarnih Zimskih olimpijskih igara, u Sarajevu je ponovno zapaljena olimpijska baklja, a duh olimpizma spojio je u jednu obitelj 911 mladih sportašica i sportaša (od 14 do 18 godina) iz 46 europskih država. Na stadionu Asim Ferhatović svečano je otvoren XIV. zimski olimpijski festival europske mladeži, na kojem sudjeluje i deset hrvatskih predstavnika u šest sportova. Sukladno uspješnosti alpskog skijanja na prethodnim izdanjima zimskog EYOF-a, hrvatsko izaslanstvo odlučilo je da stjegonoša na svečanom mimohodu bude 15-godišnji skijaš Tvrtko Ljutić.

Oko 20 tisuća gledatelja na koševskom stadionu pljeskom je pozdravilo hrvatsku delegaciju tijekom mimohoda. Igre je otvorenima proglasio predsjedavajući tročlanog Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a predsjednik Europskih olimpijskih odbora (EOO) Janez Kocijančič tom prigodom je poručio:

 

- Vjerujem da će sportski entuzijazam i rezultatski dometi mladih sportašica i sportaša iznova osvježiti olimpijski duh i ugled ovoga grada…

 

Četrnaestom izdanju zimskog EYOF-a (9. - 16. veljače) zajednički su domaćini Sarajevo i Istočno Sarajevo, a nakon osam natjecateljskih dana u drugospomenutom gradu Igre će biti i zatvorene. (hoo/vk)