EYOWF Sarajevo i Istočno Sarajevo 2019.

Od 9. do 16. veljače 2019. godine Sarajevo i Istočno Sarajevo (BiH) domaćini su XIV. izdanja zimskog Olimpijskog festivala europske mladeži (EYOF), sa sudjelovanjem oko 1086 sportašica i sportaša između 14 i 18 godina te još 750 članova izaslanstava iz 46 europskih država. Među njima je i deset hrvatskih sportaš(ic)a iz šest sportova (alpsko skijanje, biatlon, skijaško trčanje, brzo klizanje na kratkim stazama, umjetničko klizanje i curling). U pratnji im je devet trenera i službenih osoba pa hrvatsku delegaciju na sarajevskom EYOF-u čini ukupno 19 osoba.

 

Sarajevo, 15. veljače 2019. - Na svečanosti ispred gradske uprave u Lukavici (Istočno Sarajevo) dopredsjednik Europskih olimpijskih odbora (EOO) Niels Nygaard zatvorio je XIV. zimski olimpijski festival europske mladeži (EYOF), koji je od 9. do 16. veljače održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu (BiH). Svečanom zatvaranju prethodilo je uručenje medalja u 11 sportova i sportskih disciplina, čija su se natjecanja odigrala posljednjeg dana Igara. Hrvatsku zastavu na zatvaranju Igara nosila je brza klizačica Maja Ivandić. Na zimskom EYOF-u u osam se sportova natjecalo 911 sportaša i sportašica u dobi od 14 do 18 godina iz 46 europskih država.

Sarajevo, 14. veljače 2019. - Četvrtog natjecateljskog dana na Olimpijskom festivalu europske mladeži (EYOF) u Sarajevu i Istočnom Sarajevu skijaški trkač Marko Skender zauzeo je 23. mjesto u klasičnoj sprint-utrci na igmanskom Velikom polju. To je dosad najbolji rezultatski domet našeg nordijca na EYOF-u, ostvaren je u konkurenciji od 92 skijaša. Alpski skijaš Tvrtko Ljutić nastupio je je u veleslalomskoj utrci na Jahorini i zauzeo 46. mjesto.

Sarajevo, 13. veljače 2019. - Treći natjecateljski dan na Olimpijskom festivalu europske mladeži (EYOF) u Sarajevu i Istočnom Sarajevu donio je hrvatskim predstavnicima nešto manje angažmana - za razliku od prethodna dva dana nastupili su samo u biatlonu, curlingu i umjetničkom klizanju. Klizačica Hana Cvijanović ostvarila je vrlo dobar rezultat u kratkom programu. Na ledu dvorane Mirza Delibašić, popularne Skenderije, završila je na 12. mjestu u respektabilnoj konkurenciji od 29 europskih natjecateljica.