Erzurum, 13. veljače 2017. - Na 13. Zimskom olimpijskom festivalu europske mladeži (EYOF) u turskom Erzurumu završio je prvi natjecateljski dan za hrvatske sportaše. Danas, 13. veljače, nastupile su skijaška trkačica Gabrijela Skender i umjetnička klizačica Katarina Kitarović.

Gabrijela, koje je na jučerašnjem svečanom otvaranju Festivala nosila hrvatsku zastavu, zauzela je u utrci na 5 km klasičnom tehnikom 17. mjesto među ukupno 40 natjecateljica. Zaostala je 1:16.6 za pobjednicom, Slovenkom Anjom Mandeljc.

 

„Zadovoljna sam svojim nastupom, ostvarila sam dobar plasman u jakoj konkurenciji bez velikog zaostatka. Staza je odlična, jako je dobro uređena, pomalo zahtjevna“ rekla je nakon utrke Gabrijela Skender koja je prvo iskustvo nastupa na višesportskim natjecanjima stekla 2016. godine na II. Olimpijskim igrama mladih u Lillehammeru.

 

Katarina Kitarović otklizala je kratki program u kojem je s 36.58 bodova zauzela 11. mjesto među 21 klizačicom. Prvo mjesto osvojila je Ruskinja Alina Zagitova s 58.30 bodova.

 

Sutra, 14. veljače nastupit će biatlonke Ana Radošević i Dora Kurečić u dohvatnoj utrci na 5 km. Gabrijela Skender odustala je od sutrašnje dohvatne utrke na 7,5 km slobodnim stilom, kako bi sanirala manju ozljedu i pripremila se za sprint koji je na rasporedu u četvrtak.

 

Olimpijski festival europske mladeži višesportska je priredba mladih sportaša u dobi od 14 do 18 godina u organizaciji Europskih olimpijskih odbora a pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog odbora. Ljetno izdanje prvi put je održano 1991., a 1993. godine slijedilo je i zimsko. Cilj Festivala je odgoj mladeži kroz sport te, u skladu s Olimpijskim načelima, razvoj međusobnog razumijevanja kroz prijateljstvo, solidarnost i fair play bez ikakvog oblika diskriminacije. Iskustva koje mladi sportaši stječu na Festivalu služi im i kao priprema za Olimpijske i Europske igre. (hoo/msč)