Zagreb, 10. veljače 2017. - Hrvatska sportska delegacija otputovala je danas, 10. veljače u turski grad Erzurum gdje se od 11. do 18. veljače održava 13. Zimski olimpijski festival europske mladeži (WEYOF).

„Hrvatska delegacija broji ukupno 14 članova - alpskog skijaša Leona Nikića, skijašku trkačicu Gabrijelu Skender, biatlonke Anu Radošević i Doru Kurečić, umjetničku klizačicu Katarinu Kitarović, zatim trenere Darija Nikića, Zorana Skendera, Filipa i Roberta Kontaka i Ivanu Jakupčević Marinković, te četiri člana Misije. Uz delegaciju će u Turskoj biti i dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Morana Paliković Gruden“ rekao je šef Misije Damir Šegota prije polaska.

 

Olimpijski festival europske mladeži višesportska je priredba mladih sportaša u dobi od 14 do 18 godina u organizaciji Europskih olimpijskih odbora a pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog odbora. Ljetno izdanje prvi put je održano 1991., a 1993. godine slijedilo je i zimsko. Cilj Festivala je odgoj mladeži kroz sport te, u skladu s Olimpijskim načelima, razvoj međusobnog razumijevanja kroz prijateljstvo, solidarnost i fair play bez ikakvog oblika diskriminacije. Iskustva koje mladi sportaši stječu na Festivalu služi im i kao priprema za Olimpijske i Europske igre.

 

Erzurum, domaćin Festivala, najveći je grad Istočne Anadolije. Nalazi se u podnožju planine Palandöken, a posljednjih se godina razvio u važno središte za zimske sportove, prije svega zbog odličnih snježnih uvjeta. Organizacijski odbor Festivala uložio je 15 milijuna eura u izgradnju objekata i logistiku kako bi spreman dočekao 1300 sudionika. Zbog zabrinutosti nekih nacionalnih olimpijskih odbora sigurnosnom situacijom tu tom dijelu Turske, poduzete su visoke mjere sigurnosti. Angažirano je 4.900 pripadnika policije, vojske i drugih snaga sigurnosti. Temeljem naputka Ministarstva vanjskih i europskih poslova o aktualnom sigurnosnom stanju u Turskoj, za sigurnost hrvatske delegacije brinut će se dva djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova. (hoo/msč)