LILLEHAMMER, 15. veljače 2016. - Iza naših mladih olimpijaca dva su dana natjecanja na II. Zimskim olimpijskim igrama mladih u Lillehammeru. U subotu, 13. i nedjelju 14. veljače svoje su prve nastupe odradili alpski skijaši Lana Zbašnik i Samuel Kolega, biatlonac Mislav Petrović te skijaški trkači Gabrijela Skender i Jakov Hladika.

Lana Zbašnik i Samuel Kolega nisu uspjeli završiti utrke superveleslaloma u subotu, ali su u nedjelju odlično odvozili superkombinaciju. Lana je u slalomu zauzela 12. mjesto (2:02.88) zaostavši 7.14 za pobjednicom, Švicarkom Danioth. U Super-G-ju je imala 20. vrijeme (1:17.66), bila je za 4.22 sporija od Švicarke Meillard. U ukupnom je poretku zauzela 12. mjesto među 24 natjecateljice, a medalje su osvojile Švicarke Danioth i Meillard te Njemica Hirtl-Stanggassinger. "Odlično sam otvorila Super-G, nažalost sam pri kraju napravila grešku. Slalom sam odvozila bolje od očekivanog" izjavila je Lana nakon utrke. Samuel Kolega je s 13. vremenom u slalomu (1:55.99) i 26. vremenom u Super-G-ju (1:14.42) zauzeo 13. mjesto u ukupnom poretku zaostavši 3.12 i 3.27 za pobjednikom, Amerikancem Radamusom. „Zadovoljan sam utrkom slaloma, Super-G je mogao biti bolji. Puno očekujem od veleslaloma koji je za tri dana" rekao nam je Samuel.

U novoj disciplini skijaškog trčanja, kros slobodnim stilom, Gabrijela Skender ušla je u subotu u polufinalnu utrku i završila na 30. mjestu u ukupnom poretku s vremenom 4:03.71. Jakov Hladika zauzeo je 47. mjesto u ukupnom poretku s vremenom 3:41.87. U ovoj novoj disciplini 30 natjecatelja nakon kvalifikacijske utrke ulazi u tri polufinalne skupine a zatim najboljih 10 ulazi u finale. "Radi se o potpuno novoj disciplini, sprintu sa zaprekama, tako da su postignuti rezultati u potpunosti u skladu s našim očekivanjima" izjavio je Zlatko Malec, direktor nordijske reprezentacije i vođa ekipe.

Biatlonac Mislav Petrović u nedjelju je u sprintu na 7,5km završio kao 42. s vremenom 22:42.9. Današnju dohvatnu utrku na 10km startat će 3:41 nakon jučerašnjeg pobjednika Francuza Emiliena Clauda.

Karla Šola dobro se oporavlja od ozljeda koje je na nedjeljnom treningu zadobila u težem prevrtanju boba i bit će spremna za utrku koja je čeka za dva dana.

„Osim što se natječu i marljivo treniraju, naši su se sportaši i u kratkom roku jako zbližili te zajednički sudjeluju u raznim kulturnim i obrazovnim radionicama kroz koje ih vodi Mlada veleposlanica Tamara Zubčić. Ozračje je u delegaciji, kao i u čitavom Olimpijkom selu mladih vrlo pozitivno“ poručila je šefica Misije Petra Nosso iz Lillehammera. (hoo/msč)