ZOIM Lausanne 2020.

Zimske olimpijske igre mladih (ZOIM) održat će se od 9. do 22. siječnja 2020. godine u Lausannei .Na Igrama će sudjelovati oko 1880 sportaša u dobi od 15 do 18 godina iz više od 70 zemalja. Natjecat će se 16 sportova: alpsko skijanje, biatlon, bob/monobob, brzo klizanje, curling, freestyle skijanje, hokej na ledu, nordijska kombinacija, sanjkanje, short track, skeleton, skijaško planinarenje, skijaški skokovi, skijaško trčanje, snowboard i umjetničko klizanje. Po prvi puta će se izjednačiti broj sportašica i sportaša za koje su pripremljena dva Olimpijska sela; u Lausanni (YOV Lausanne ‐ Vortex) i St. Moritzu (YOV St. Moritz)

 

Natjecanja će se održati u kantonima Vaud (Lausanne, La Vallée de Joux, Leysin, les Diablerets, Villars), Valais (Champéry), Grisons (St. Moritz) i u susjednoj Francuskoj (Les Rousses, stadion Les Tuffes).

 

Službena web stranica ZOIM Lausanne 2020.

 

 Sportaši u Lausanni

Lausanne, 22. siječnja 2020. - Svečanim mimohodom sudionika i predajom zastave predstavnicima idućeg domaćina Igara, u Lausanni je završeno treće izdanje Zimskih olimpijskih igara mladih (ZOIM). Među više od 900 sportašica i sportaša iz 76 država svijeta na svečanosti zatvaranja ZOIM-a bili su i hrvatski predstavnici, a državnu trobojnicu nosila je 17-ogodišnja reprezentativka u brzom klizanju na kratkim stazama Maja Ivandić.

Lausanne, 21. siječnja 2020. - Pretposljednjeg dana Zimskih olimpijskih igara mladih (ZOIM) u Lausanni i St. Moritzu od hrvatskih predstavnika nastupili su samo nordijci. U klasičnoj utrci skijaškog trčanja na 5 kilometara Nika Jagečić zauzela je 52. mjesto, a Tena Hadžić je stigla 63. u konkurenciji 83 natjecateljice. Petar Perušić je klasičnu utrku na 10 kilometara završio na 71. mjestu u konkurenciji 85 skijaša-trkača.

Lausanne, 20. siječnja 2020. - U debitantskom nastupu na Zimskim olimpijskim igrama mladih (ZOIM) bobist Toni Nimac zauzeo je u jednosjedu 15. mjesto, s 5.59 sekundi zaostatka za pobjedničkim dvojcem (zlato su podijelili Nijemac Czudaj i Rumunj Nica). U kvalifikacijskoj utrci monoboba naš 15-ogodišnji predstavnik iz Blata na Korčuli bio je 16. od 18 natjecatelja, ali je imao osmu dosegnutu brzinu (126.5 km/h).