Győr, 26. srpnja 2017. - Hrvatski atletičar Erik Sluga (16) osvojio je brončanu medalju na 400 metara na Olimpijskom festivalu europske mladeži (EYOF) u mađarskom Győru osvojivši prvo odličje za Hrvatsku na ovim igrama.

Sluga je osvojio broncu s rezultatom 50,31. Prvi je bio Francuz Ludovic Ouceni koji je istrčao vrijeme 48,84, dok je srebro osvojio Ukrajinac Denis Baranov (49,93).

Mladi atletičar riječkog Kvarnera je u finale ušao s najboljim vremenom polufinala (50,93) i premda je u finalu trčao brže ostao je iza Francuza i Ukrajinca.

"Presretan sam i ponosan na svoj nastup i na osvojenu medalju. Jako mi je drago što sam nastupio na ovim igrama," kazao je Sluga, koji je zavšio drugi razred riječke gimnazije Andrija Mohorovičić.

Zanimljivo, Sluga se sedam godina bavio skijanjem, a zatim je jedno vrijeme 'gurao oba sporta. Na kraju je prevagnula 'kraljica sportova'.

"Počeo sam sa skijanjem, pa sam paralelno trenirao oba sporta. Atletika mi je bila fora, moji roditelji su se bavili atletikom i ostao sam u ovom sportu," kazao je Erik koji radi s trenerom Goranom Pekićem.

Sluga je s tribina imao podršku roditelji i prijatelja koji su doputovali u Gyor. Mama Karin nije skrivala ponos nakon osvojenog odličja. "Jedva sam preživjela utrku," kazala je sa smiješkom.

"Svi smo iznimno ponosni, naježila sam se od sreće kada sam saznala da je Erik osvojio prvu medalju za Hrvatsku u Gyoru," dodala je.

Danas smo imali još dva atletska finala. U finalu skoka s motkom je nastupio Sven Salaj i s preskočenih 450 cm je zauzeo šesto mjesto. Tina Šmid je osvojila 16. mjesto na 3,000m s rezultatom 11:35,06.

Veronika Drljačić je izborila nastup u finale utrke na 400m istrčavši osmo vrijeme polufinala - 56.60, dok se Stjepan Jan Cik nije uspio plasirati u finale utrke na 400m s preponama. U polufinalu je istrčao 60,98 osvojivši sedmo mjesto u svojoj skupini. (Hoo/dl)