Győr, 23. srpnja 2017. - Svečanom ceremonijom na stadionu ETO Park u mađarskom Győru otvoren je XIV. Olimpijski festival europske mladeži (EYOF), višesportska priredba mladih sportaša u dobi od 14 do 18 godina.

Hrvatsku zastavu u svečanom defileu nosila je judašica Lara Cvjetko, aktualna kadetska prvakinja Europe.

"Ponosna sam i presretna što sam dobila priliku nositi hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja. Zaista se tome nisam nadala. Ovo će mi biti lijepa uspomena za cijeli život," kazala je 16-godišnja Samoborka koja se okitila europskim zlatom početkom srpnja u Kaunasu.

U Győru će do 29. srpnja nastupiti više od 2,500 sportaša iz 50 zemalja koji će se nadmetati u 10 sportova.

Hrvatsku će predstavljati 65 sportaša koji će nastupiti u atletici (11), biciklizmu (2), gimnastici (3), kajak-kanuu (4), košarci (12), judu (8), plivanju (8), rukometu (15) i tenisu (2).

Svečanost na stadionu ETP Park pratilo je oko 15,000 gledatelja, u središtu grada je bio postavljen veliki video zid na kojem se mogao pratiti cijeli program, a sve je prenosila i nacionalna televizija.

Sportaše je zabavljao DJ Steve Aoki koji je nedavno nastupio na splitskoj Ultri, a tijekom svečanosti vidjeli smo i Adrienn Banhegyi svjetsku prvakinju u preskakivanju užeta koja se predstavila s nizom nevjerojatnih poteza, baletni ansambl i filharmoniju iz Győra, plesače Nacionalnog kazališta, Vaskakas kazalište lutaka, Kerekes band. Vrhunac večeri bio je trenutak kada je slavna mađarska plivačica i peterostruk olimpijska pobjednica  Krisztina Egerszegi upalila olimpijski plamen.

EYOF je višesportska priredba mladih sportaša u dobi od 14 do 18 godina u organizaciji Europskih olimpijskih odbora, a pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog odbora. Ljetno izdanje prvi put je održano 1991. godine u Bruxellesu, a 1993. godine slijedilo je i zimsko u talijanskoj Aosti. (Hoo/dl)