Hrvatski sportaši u dobi od 13 do 18 godina ostvarili su odlične rezultate na 9. Olimpijskom festivalu europske mladeži (EYOF) koji je od 21-28. srpnja održan u Beogradu. Osvojeno je ukupno osam med...

Hrvatski sportaši u dobi od 13 do 18 godina ostvarili su odlične rezultate na 9. Olimpijskom festivalu europske mladeži (EYOF) koji je od 21-28. srpnja održan u Beogradu. Osvojeno je ukupno osam medalja, što predstavlja ostvarenje dosad najvećeg uspjeha hrvatskih sportskih uzdanica na ovom kontinentalnom natjecanju mladeži. Očekivanja su ispunili atletičari koji su osvojili šest medalja, a među njima najuspješniji je bio Marin Premeru koji je osvojio zlato u bacanju kugle i srebro u bacanju diska, čime si je priskrbio epitet našeg najuspješnijeg sportaša u Beogradu. Uspješni su bili i judašice s osvojene dvije srebrne medalje. Prema riječima šefa Misije hrvatske delegacije Damira Šegote, premašena su sva očekivanja."Znali smo kako atletičari i mladi judaši mogu ostvariti odlične rezultate koji mogu konkurirati za medalju. No, osam medalja je izniman uspjeh koji garantira visoku razinu nastupa ovih sportaša i u seniorskoj konkurenciji", mišljenja je Šegota. Naime, mnogi sportaši osvajači medalja na EYOF-u, kasnije su postali osvajači olimpijskih odličja, tako da se od hrvatskih nada očekuje sportski vrhunac na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Značajniji rezultat očekivao se i od ženske odojkaške reprezentacije, koje je a prošlom EYOF-u u srpnju 2005. godine u Italiji osvojila srebrnu medalju. No, u Beogradu nije nastupila najjača ekipa, obzirom na preklapanje termina održavanja Svjetskog juniorskog prvenstva na Tajlandu gdje je bio i dosad iznimno uspješni trener Damir Jurko. Blizu pobjedničkih postolja bili su i plivači, no nezadovoljstvu nema mjesta jer su ostvareni rezultati pokazatelj svijetle budućnosti hrvatskog plivanja. Inače, na plivačkom natjecanju konkurencija je bila iznimno jaka, a neki rezultati bili su na razini seniorskih. Olimpijski festival europske mladeži natjecanje je koje ima svoje ljetno i zimsko izdanje, a nastalo je 1991. godine na inicijativu Jacquesa Roggea, tadašnjeg predsjednika Europskih olimpijskih odbora, koji je nazočio svečanoj ceremoniji zatvaranja EYOF-a u Beogradu. Tom prigodom je pohvalio organizaciju i naglasio osnovni cilj ovog natjecanja - edukaciju mladih kroz sport, prihvaćanje i poticanje olimpijskih ideala, sportske etike, kao i prikupljanje neophodnog iskustva za nastup na olimpijskim igrama.

Hrvatska je po broju medalja zauzela 12. mjesto, od ukupno 49 europskih zemalja sudionica. MEDALJE Atletika: Marin Premeru - zlato (kugla), srebro (disk) Dino Pervan - zlato (skok u dalj) Sandra Perković - srebro (disk) Ivana Lončarek - bronca (100m prepone) Stipe Žunić - bronca (koplje) Judo: Andrea Bekić - srebro (-52 kg) Andreja Đaković - srebro (-57 kg)