Zagreb, 28. srpnja 2019. - S poprišta XV. ljetnog Olimpijskog festivala europske mladeži (EYOF) iz Bakua tijekom nedjelje u nekoliko se skupina vratilo hrvatsko sportsko izaslanstvo. Najviše sjaja oko vrata, ali i veselja i pjesme, bilo je pri jutarnjem dočeku zlatnih rukometaša, u kojem su mogli uživati i hrvači(ce), atletičari i atletičarke, tenisači(ce)... Predvorje Zračne luke Franjo Tuđman na trenutke je odjekivalo pjesmom i skandiranjem kadetske rukometne momčadi koja, skupa s izbornikom Ninom Markovićem i stručnim stožerom, ne dvoji da će svoju vrijednost potvrditi i u budućnosti. Ipak, glavna pojedinačna zvijezda bio je plivač Franko Grgić s dvije zlatne kolajne oko vrata.

Njegovi dojmovi, sažeti u jednu rečenicu, otkrivaju kako se radi o vrhunskom mladom plivaču, željnom stalnog napretka:

- Sve je bilo super, naravno da sam zadovoljan s dva osvojena zlata, ali u drugom nastupu, na 1500 metara, moglo je biti i bolje isplivano vrijeme...

U večernjim satima stigle su i dvije medaljašice, zlatna i srebrna judašica Ana Viktorija Puljiz i Katarina Krišto. Uz cvjetne aranžmane u rukama, prva im je čestitala predsjednica Hrvatskog judo saveza i dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora Sanda Čorak. Puljiz i Krišto nisu skidale osmijeh s lica pa čak i kada su govorile o "nesavršenostima" domaćina na organizacijskom planu EYOF-a. S medaljama, kao trajnim podsjetnikom uspješnog nastupa i nezaboravnim druženjem sa sportskom mladosti iz cijele domovine, sve loše brzo će u zaborav...

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša vrlo je zadovoljan učinkom mladih sportašica i sportaša na EYOF-u u Bakuu:

- Četiri zlatne i srebrna medalja, trinaesto mjesto po osvojenim medaljama među 48 europskih država, uistinu je ostvarenje za svaku pohvalu. U Franku Grgiću, judašicama, rukometašima, ali i drugim mladim sportašima i sportašicama, dobili smo adute za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

U skorašnjem stvaranju nove jake rukometne reprezentacije mladi će kadetski reprezentativci imati žestoku konkurenciji u nešto starijim kolegama, koji su gotovo istodobno - na Svjetskom prvenstvu U21 u Španjolskoj - tek u borbi za zlato zaustavljeni od francuskih vršnjaka. (hoo/vk)

 

Hrvatski olimpijski odbor čestita i juniorskoj rukometnoj reprezentaciji osvajanje srebra na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj!