Baku, 27. srpnja 2019. - U glavnom gradu Azerbajdžana završen je XV. ljetni Olimpijski festival europske mladeži (EYOF). Svečanost zatvaranja Igara održana je u prepunoj dvorani Baku Crystal Hall, a cjelokupni program bio je usmjeren na zabavu i opuštanje europske sportske mladosti (između 14 i 18 godina) nakon jednotjednih natjecateljskih izazova u 10 sportova. Domaćin je priredio višesatni glazbeni spektakl, u kojem je sudjelovalo šest prestižnih glazbenika i na kraju DJ, s kojim je svečanost i završila. Tijekom svečanosti, zastava Europskih olimpijskih odbora (EOO) predana je Jánu Nosku, gradonačelniku slovačkog grada Banská Bystrica, koji će ugostiti XVI. izdanje ljetnog EYOF-a 2021. godine.

Organizatori netom završenog EYOF-a u Bakuu dobili su visoke ocjene od predstavnika Europskih olimpijskih odbora. Dopredsjednik EOO-a Niels Nygaard izdvojio je tri segmenta koji zaslužuju posebne pohvale - objekte svjetske klase, oko 3500 iznimno korisnih i ljubaznih volontera te Program olimpijske kulture i edukacije.

 

- Čestitke i veliko hvala domaćinima za odlično organiziran Olimpijski festival europske mladeži. Mogli smo vidjeti da se mladi europski sportaši dobro osjećaju u Bakuu i imali su priliku nastupiti na visokoj razini. Na kvalitetno odrađene preduvjete za sve sportove uzvratili su vrlo dobrim rezultatima. Uspješno proveden Program olimpijske kulture i edukacije u ovdašnjim školama bio je vrlo dragocjeno iskustvo. Povezanost škola iz Bakua sa školama u svim drugim europskim zemljama koje su sudjelovale na EYOF-u, učinilo ga je pravim festivalom mladeži - izjavio je dopredsjednik EOO-a Nygaard.

 

Oko 2700 sportaša i sportašica (48 posto sportašica!) iz 48 europskih zemalja natjecalo se u deset sportova u Bakuu 2019. Na vrhu ljestvice država osvajačica medalja je Rusija, a slijede je Velika Britanija i Turska. Domaćin Azerbajdžan završio je na impresivnom 4. mjestu, što je rezultiralo zadovoljstvom njegovih dužnosnika. Sportaši i sportašice iz 38 država osvojili su barem jednu medalju u Bakuu 2019. Među njima je i Hrvatska - na vrlo respektabilnom 13. mjestu, sa četiri zlatna odličja (dva plivača Franka Grgića te po jedno judašice Ane Viktorije Puljiz i rukometne momčadi) i srebrom judašice Katarine Krišto koja je na svečanosti zatvaranja bila naša stjegonošica. (hoo/vk)

 

https://eyofbaku2019.com/en/page/medals