Baku, 27. srpnja 2019. - Posljednjeg dana XV. ljetnog Olimpijskog festivala europske mladeži (EYOF) u Bakuu hrvatski rukometni kadeti osvojili su zlatnu medalju, svladavši u finalnom ogledu vršnjake iz Njemačke sa 29-28. Bila je to utakmica s puno preokreta, posebno dramatičnih u drugom poluvremenu. Hrvatskih 12-9 Nijemci su sredinom drugog dijela preokrenuli u 17-21, a potom je uslijedio novi preokret naše momčadi na 23-22. Dvije minute prije kraja Hrvatska je stekla teško dostižnih 29-26, što je suparnička momčad uspjela samo ublažiti na pogodak zaostatka. Brončano odličje osvojili su Danci, bolji u utakmici za treće mjesto od Francuza sa 28-21.

Put do finala i zlatnog odličja na EYOF-u nije izgledao obećavajući - počeo je remijem sa Slovenijom i porazom od Francuske. Međutim, kad je bilo najvažnije, izabranici Nine Markovića trgnuli su se i u pobjedničkom pohodu nanizali Island, Dansku i naposljetku, u borbi za zlato - Njemačku...

S ukupno 39 pogodaka Fabijan Grubišić je i najbolji strijelac EYOF-ova rukometnog turnira u obje spolne konkurencije. 

Zlato u Bakuu osvojili su (abecedno): Ivan Barbić, Matija Car, Fabijan Grubišić, Marin Lisac, Dominik Kuzmanović, Rok Malin, Matej Mandić, Jakov Neralić, Mislav Obradović, Zlatko Raužan, Matej Svržnjak, Adam Šalić, David Štrković, Mislav Trninić i Mario Zakić, pod vodstvom izbornika Nine Markovića i trenera Kreše Ivankovića. U stručnom stožeru u Bakuu bio je i Tomica Mađerčić. 

U završnici EYOF-ova košarkaškog turnira naši mladi reprezentativci poraženi su u borbi za sedmo mjesto od domaćina, Azerbajdžana, 51-64. Španjolska je u finalu pobijedila Tursku, a treća je Srbija...

Hrvatski olimpijski odbor čestita mladoj rukometnoj reprezentaciji i njezinu stručnom stožeru na osvojenom zlatnom odličju u Bakuu! (hoo/vk)