Baku, 26. srpnja 2019. - Pretposljednjeg dana Olimpijskog festivala europske mladeži (EYOF) u Bakuu mladi su hrvatski rukometaši u dramatičnom raspletu polufinala nakon sedmeraca svladali Dansku sa 42-39 (39-39). U velikoj pobjedi naših rukometnih kadeta, povratnika u utakmicu čak i nakon uvjerljive danske prednosti od 23-18, odskakali su Matej Mandić i junak završnice - vratar Dominik Kuzmanović. U presudnim trenucima on je obranio tri sedmerca zaredom, pri čemu su svi naši izvođači bili sigurni. Za najsjajnije odličje mlada hrvatska momčad borit će su u subotnjem finalu s Njemačkom koja je sa 30-25 poslala Francusku u borbu za broncu.

Nakon što je prije dva dana trećim mjestom u kvalifikacijskoj skupini uspješno prošao u društvo najbolje osmorice, atletičar Stjepan Jan Cik bio je vrlo dobar i u finalnom nastupu na 400 m prepone. Zauzeo je ukupno peto mjesto, uz istrčano vrijeme osobnog rekorda (53.10).

Posljednja naša plivačka uzdanica, Karla Bošnjak, nastupila je u disciplini 800 metara slobodnim načinom te ostvarila ukupno osmo vrijeme (8:52.24). No, Bošnjak je na EYOF-u za dvije sekunde poboljšala čak tri državna rekorda - mlađeseniorski, juniorski i mlađejuniorski - i u lijepom sjećanju će joj ostati nastup u glavnom gradu Azerbajdžana.

U razigravanju za redoslijed od 5. do 8. mjesta mladi hrvatski košarkaši doživjeli su težak poraz od vršnjaka iz Litve (48-103). Preostaje im još samo ogled za utješno sedmo mjesto s domaćinom Azerbajdžanom.

 

Hrvatsko izaslanstvo una EYOF-u u Bakuu u petak je posjetio i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora te član Izvršnog odbora Europskih olimpijskih odbora Zlatko Mateša, a s njim u društvu bio je i otpravnik poslova u Veleposlanstvu RH u Azerbajdžanu Branko Zebić. (hoo/vk)