Baku, 24. srpnja 2019. - Hrvatska judaška kadetkinja Ana Viktorija Puljiz osvojila je zlatnu medalju u kategoriji do 48 kg na XV. ljetnom Olimpijskom festivalu europske mladeži (EYOF) u Bakuu, potvrdivši status jedne od najboljih mladih sportašica u Lijepoj našoj. U osmini finala fantastična je Solinjanka ipponom i wazarijem svladala Gruzijku Gagoshidze-Filkinu, a u četvrtfinalu je ipponom bila bolja od Britanke Bostock. U polufinalnom dvoboju s Belgijkom Dierickx ippon je također bio dovoljan za osiguravanje najmanje srebrnog odličja. U finalu s Portugalkom Raquel Brito prednost wazarija, zasluženu već nakon 13 sekundi borbe, Puljiz je uspješno sačuvala za treće hrvatsko zlatno odličje na EYOF-u.

Bronce su osvojile Belgijka Celine Dierickx i Talijanka Carlotta Avanzato.
- Imala sam danas četiri teške borbe, ali stvarno sam bila opuštena. Znala sam da to mogu napraviti i jako sam sretna zbog osvojenog zlata - izjavila je Ana Viktorija Puljiz nakon finalnog meča.

Zlatom na EYOF-u u Bakuu Ana Viktorija Puljiz nastavila je ovogodišnji trofejni niz. U lipnju je osvojila europsku kadetsku broncu, a broncom se okitila i na travanjskom Europskom kupu u Berlinu. Za njezinu sve bogatiju kolekciju odličja iznimno je zaslužan i dugogodišnji trener Dragan Crnov.

Četvrtog natjecateljskog dana na EYOF-u uspješni su bili i hrvatski rukometaši koji su pobjedom nad Islandom 24-21 izborili polufinale. Nažalost, naši mladi košarkaši izgubili su u produžetku od Azerbajdžana (54-58) pa će u razigravanje za redoslijed od 5. do 8. mjesta. Atletičarka Ana Brkljačić zauzela je 11. mjesto u finalu bacanja diska. Stjepan Jan Cik izborio je finale discipline 400 m prepone, a u borba za odličja je u petak (18.30). Osim zlatne Puljiz, još dva judaška predstavnika nastupila su u konkurenciji EYOF-ovaca. Nikola Zorotović (kategorija do 55 kg) u debitantskom je nastupu izgubio od Nijemca Ickesa, presudio je ippon u Nijemčevu korist. U kategoriji do 60 kg Nikola Vdović izgubio je (wazarijem) od Čeha Dvoračeka. U četvrtak nastupaju preostale dvije judaške uzdanice - Katarina Krišto (do 63 kg) i Dominik Rozić (do 73 kg).

 

Hrvatski olimpijski odbor čestita Ani Viktoriji Puljiz i treneru Draganu Crnovu osvajanje zlatnog odličja na EYOF-u u Bakuu!  (hoo/vk)