Baku, 23. srpnja 2019. - Mladi hrvatski plivač Franko Grgić osvojio je u samo dva dana drugo zlatno odličje na XV. ljetnom Olimpijskom festivalu europske mladeži (EYOF), koji se od 21. do 27. srpnja održava u azerbajdžanskom glavnom gradu Bakuu. Nakon jučerašnjeg trijumfa na 400 metara, splitski plivački dragulj uvjerljivo je slavio i na 1500 metara slobodnim načinom, a pritom je za čak 20 sekundi premašio rekord EYOF-a. Dosad je iznosio 15:24.02, a odsad, uz ime rekordera Franka Grgića, stoji i vrijeme 15:04.75. Drugi je bio Mađar David Betlehem (15:15.60), a treći Nijemac Silas Beth (15:20.58).

Trećeg natjecateljskog dana nastupili su i mnogi drugi hrvatski predstavnici. Atletičar Lukas Cik zauzeo je 11. mjesto u finalu skoka u dalj, dok je Vitalij Favorov bio 13. u finalu bacanja koplja. Rahela Leščak nije se uspjela plasirati u finale utrke na 400 m s preponama. Teniski par Noa Vukadin i Patrik Jurina poraženi su od češke kombinacije William, Barton 6-4, 0-6, 9-11, a i naši mladi rukometaši tijesno su izgubili od Francuza (26-27). Niti jedan od hrvatskih gimnastičara (Borna Matić, Liam Rabić, Mateo Žugec) nije izborio finale višeboja. Plivačica Klara Bošnjak bila je 19. u kvalifikacijskoj utrci discipline 400 m slobodnim načinom. Biciklist Ivan Okmažić nastupio je na kronometarskoj utrci i zauzeo 84. mjesto. Završena su i hrvačka natjecanja na EYOF-u, u kojima naše tri predstavnice i dva predstavnika ipak nisu bili konkurentni za medalje. Zato s više optimizma iščekujemo judo, čija natjecanja počinju u srijedu.

Zahvaljujući isključivo Franku Grgiću, Hrvatska je trenutačno na visokom osmom mjestu u redoslijedu država osvajačica medalja, a na EYOF-u sudjeluju mladi sportaši i sportašice iz 50 europskih država, članica udruge Europskih olimpijskih odbora.

 

Hrvatski olimpijski odbor čestita Franku Grgiću i njegovu treneru Mati Ružiću na fantastičnom uspjehu - osvajanju dviju zlatnih kolajni na XV. ljetnom EYOF-u u Bakuu!  (hoo/vk)