Zagreb, 20. srpnja 2019. - Subota (20. srpnja) bio je dan za odlazak 80-eročlanog hrvatskog sportskog izaslanstva na XV. ljetni Olimpijski festival europske mladeži (EYOF), kojemu je od 21. do 27 srpnja domaćin glavni grad Azerbajdžana Baku. Brojčano gotovo podjednake bile su jutarnja i večernja skupina odlazećih sportaša i sportašica, trenera te pratećeg osoblja (39+41). Optimizam je prevladavajuće raspoloženje u našem taboru, a ponajviše su ga pokazivali predstavnici borilačkih sportova. Široki osmijeh na licu judašica Ane Viktorije Puljiz i Katarine Krišto otkrivao je velike ambicije, a to je potvrdio i trener Boško Rozga.

Pojasnio je da su djevojke favoritkinje za odličje, a dečki (Nikola Zorotović, Nikola Vdović i Dominik Rožić) kandidati za velika ostvarenja "iz drugog plana". Trenutačno ponajbolja hrvatska mlada sportašica Ana Viktorija Puljiz otkrila je da joj puno znači izbor za nositeljicu hrvatske zastave na svečanosti otvaranja EYOF-a u nedjelju navečer. Mladi košarkaši su se za fotografiranje ekpresno posložili te inicirali upit - jesu li tako složni i pod obručima? Zaključak vrlo kompaktne cjeline je da su "u akciji još i puno bolji".

U svakom slučaju, hrvatska sportska mladost u dobi od 14 do 18 godina (43 sportaša i 11 sportašica) u devet sportova na EYOF-u u Bakuu ima priliku iznova pokazati da je njihova domovina nepresušni izvor sportskih talenata. Osim što će biti dan svečanog otvaranja Igara, nedjelja donosi i prva natjecanja - u hrvanju i tenisu. (hoo/vk)