Buenos Aires, 18. listopada 2018. - Spuštanjem olimpijske zastave i završnom svečanošću u gradskom središtu Buenos Airesa, zatvorene su treće Olimpijske igre mladih, za koje je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach ustvrdio da su bile „uistinu Igre mladih nove ere“ te da su nadmašile sva očekivanja.

- Nakon izvanrednog uspjeha s organizacijom Olimpijskih igara mladih, nitko ne smije sumnjati da Buenos Aires može biti domaćin i „velikih“ ljetnih Olimpijskih igara, jer ove, u mnogočemu inovativne Igre, donijet će veliku ostavštinu argentinskom glavnom gradu - dodao je Bach.
Osim činjenice da su otvorene i zatvorene na gradskom trgu, a ne na stadionu, Igre će ući u olimpijsku povijest i po prvi put primijenjenom pravilu o jednakom broju olimpijaca i olimpijki.

Više od 4000 sportaš(ic)a iz 206 država tijekom 12 dana natjecalo se za odličja u 32 sporta, a Hrvatska će Igre pamtiti ponajprije po srebru rukometašica na pijesku i dvije bronce - taekwondašice Lene Stojković (do 44 kg) i judašice Ane Viktorije Puljiz (do 44 kg), koja je osvojila i zlato kao članica mješovite međunarodne ekipe. Puljiz je, kao naša najuspješnija predstavnica, nosila i hrvatski stijeg na zatvaranju Igara.
Ukupni učinak naših 36 predstavnica i predstavnika lošiji je u odnosu na nastup na prošlom OIM-u, u kineskom Nandžingu 2014., kada su 24 hrvatska sportaša i sportašice osvojili šest medalja (tri zlatne, srebrnu i dvije bronce). Uspješniji je bio i premijerni nastup u Singapuru 2010., kada je 25 mladih olimpijaca za Hrvatsku osvojilo četiri odličja (zlato, srebro i dvije bronce), makar je sada, s ekipnim zlatom judašice Puljiz, jednak broj odličja stigao u Lijepu našu.

Novim naraštajima mladih olimpijaca u dobi od 15 do 18 godina slijedi zimska inačica OIM-a, u švicarskoj Lausannei 2020. godine, a potom i 4. izdanje ljetnog OIM-a, kojem je 2022. godine domaćin senegalski glavni grad Dakar. (hoo/vk)