Ispis

Buenos Aires, 11. listopada 2018. - Nakon brončane medalje u pojedinačnoj konkurenciji kategorije do 44 kg, judašica Ana Viktorija Puljiz osvojila je zlatnu medalju u mješovitom ekipnom natjecanju Olimpijskih igara mladih u Buenos Airesu. Kao članica ekipe Peking Puljiz je s tri pobjede u svojoj kategoriji dala veliki doprinos ekipnom trijumfu.

Njezine pobjedničke ippone dobro su zapamtile Houda Faissal Abdourahman iz Džibutija, potom Španjolka Perez Sole i Butanka Wangmo, i šteta je što u tom ritmu nije izdržala do kraja. U finalnom nadmetanju s Indijkom Thangjam, koja ju je zaustavila u polufinalu pojedinačne konkurencije, na stranu suparnice presudio je wazari. Srećom, to nije utjecalo na ukupnu pobjedu ekipe Pekinga, koja je bila uspješnija od ekipe Atene sa 4-3.

Na pobjedničkom postolju Puljiz je završila skupa s Bjelorusom Kolasauom, Talijankom Toniolo, Uzbekistancem Nazarovom, Meksikankom Pecha, Venezuelcem Paezom i Tajvankom Liu.

Mješovito ekipno natjecanje sa po tri natjecatelja i natjecateljice iz različitih kategorija i država nova je olimpijska disciplina koja će premijeru na „velikim Igrama“ imati u Tokiju 2020. godine, a prilično se etablirala kroz prethodna dva izdanja Olimpijskih igara mladih.

 

Inače, peti natjecateljski dan na OIM-u donio je našim predstavnicima u rukometu na pijesku iznimno teške rivale. Rukometaši su pobijedili Mađarsku sa 2-0, ali su istim omjerom poraženi od Španjolske, dok su rukometašice imale prvi neuspješan dan na turniru. U ogledima sa Argentinkama i Nizozemkama upisale su dva poraza sa 1-2. Uoči borbe za odličja i redoslijed, pred našim su uzdanicama dvoboji s Paragvajom (žene) i Tajlandom (muški).

Jedriličarka Palma Čargo nakon 12. plova zauzima 15. mjesto, uz uloženi prigovor zbog povrede pravila natjecanja koji može utjecati na bodovni učinak. Martin Dolenc je u kajtanju na osmom mjestu ukupnog redoslijeda. Naša jedina predstavnica u streljaštvu, Marijana Matea Štrbac, u mješovitom je paru s Bjelorusom Kurdzijem prošla u četvrtfinale discipline zračni pištolj 10 m, koje je na rasporedu u petak. (hoo/vk)