Buenos Aires, 8. listopada 2018. - Vrijeme je za Afriku! - poruka je članova Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), koji su na sjednici održanoj u Buenos Airesu u ponedjeljak, jednoglasno odlučili kako će domaćin četvrtih Olimpijskih igara mladih 2022. godine biti Senegal.

To će biti prvi put u povijesti olimpizma da domaćin olimpijskih igara, makar i ove mlađe inačice, bude s afričkog kontinenta.

Četiri afričke zemlje iskazale su interes za domaćinstvo - Nigerija, Botsvana, Tunis i Senegal, a nakon temeljite analize ponuda, Komisija za ocjenjivanje i Izvršni odbor MOO-a utvrdili su da je Dakar, kao kandidat Senegala, predstavio najbolju ponudu i najveće mogućnosti. Dakar 2022. je vizionarski, ambiciozan i tehnički zdrav projekt Olimpijskih igara mladih, koji se bavi i dugoročnim ciljevima zemlje. Senegal ima veliku populaciju mladih ljudi i značajne investicije već se provode prema mladima i sportu kao dio sveobuhvatnog planskog okvira zemlje do 2035. godine.

Predsjednik MOO-a Thomas Bach izjavio je nakon izbora: "Afrika je ujedinjena iza Senegala kako bi postao domaćin Olimpijskih igara mladih 2022. S mladom populacijom i strašću za sport, vrijeme je za Afriku, vrijeme je za Senegal".

Natjecanja i aktivnosti održat će se u tri grada, koji će pokazati i različite aspekte Senegala - povijesno nasljeđe glavnog grada Dakara, prirodne ljepote Salija na obali i posebnosti novog grada Diamniadia. 

S obzirom na ujedinjujuću snagu Igara, MOO može sa zadovoljstvom računati na punu potporu izabranom domaćinu čak i od triju afričkih protukandidata. Uz aktualnog domaćina trećeg OIM-a - Buenos Aires, dosadašnji domaćini bili su Singapur 2010. i Nandžing 2014. godine. (moo/vk)