Ispis

Buenos Aires, 6. listopada 2018. - Spektakularnom svečanošću u središtu grada, podno nacionalnog simbola Obeliska, u Buenos Airesu su otvorene treće Olimpijske igre mladih (OIM), na kojima sudjeluje i 36 hrvatskih sportašica i sportaša.

Premijerno u olimpijskoj povijesti svečanost otvaranja Igara održana je izvan stadiona, a jednako tako - prvi put u povijesti olimpizma na jednim Igrama pod okriljem MOO-a sudjeluje jednak broj sportašica i sportaša - po 2006 iz 206 država svijeta. U 12 natjecateljskih dana na OIM-u 4012 mladih olimpijaca i olimpijki odmjerit će sportsko umijeće u 241 natjecanju u 32 sporta.

Olimpijske igre mladih festival su sportskog nadmetanja, prijateljstva, zabave i dobre volje. Temeljna poruka im je zajedništvo, pa uslijed toga na svečanosti otvaranja nije bilo ni klasičnog mimohoda olimpijskih reprezentacija, nego su središnjom pozornicom prodefilirale samo izabrane stjegonoše iz svih država.

Na predstavljanju Hrvatske, nacionalnu trobojnicu nosila je Lucija Domić, 17-godišnja teakwondašica iz Splita.

- Bila sam vrlo uzbuđena, za mene je to predstavljalo veliku čast i mogu reći da sam jako ponosna kao nositeljica hrvatske zastave na mojim prvim Olimpijskim igrama - izjavila je Lucija Domić.

U društvu predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasa Bacha i brojnih olimpijskih dužnosnika iz cijelog svijeta bili su tijekom svečanosti otvaranja Igara i počasni član MOO-a iz Hrvatske Antun Vrdoljak te čelnik HOO-a Zlatko Mateša.

Nedjelja je ujedno i prvi natjecateljski dan na OIM-u, a na borilišta će i naše uzdanice u šest sportova - judu, jedrenju, plivanju, stolnom tenisu, taekwondou i veslanju. (hoo/vk)