Ispis

Zagreb, 2. listopada 2018. - Hrvatske olimpijske uzdanice u dobi od 14 do 18 godina, u pratnji svojih trenera, otputovale su na Olimpijske igre mladih u Buenos Aires (6. - 18. listopada 2018.), poslijepodnevnim letom iz Zagreba preko Pariza.

 

Osamnaest predstavnika i predstavnica u devet pojedinačnih sportova, jednako toliko u ekipnima (dvije reprezentacije u rukometu na pijesku, 9+9) u dobrom raspoloženju i optimizmu zaputilo se na olimpijski debi u argentinsku metropolu. Svjesni su hrvatske tradicije osvajanja odličja u dosadašnjim izdanjima OIM-a, ali svi su, osim nekoliko rukometaša na pijesku, izbjegavali sebi nametati imperative.

 - Znamo svoje mogućnosti, idemo sve pobijediti i osvojiti zlato - odvažno je poručio "pjeskaš" Borna Kolić.

 Prilično rezerviran u prognozama bio je Krešimir Ižaković, trener naših ponajvećih aduta za odličje - veslačkog dvojca braće Lončarić.

- Ono što je najvažnije, dečki su zdravi. Koliko mogu u netipičnoj veslačkoj disciplini na 500 metara, teško je reći. Očekujem dobar nastup, jer njima je svojstven kvalitetan start u klasičnoj utrci na 2000 metara, a to bi se onda trebalo vidjeti i u ovim sprint-utrkama…

 

Sredinom rujna mlada judašica Ana Viktorija Puljiz osvojila je europsko juniorsko srebro, tjedan dana prije toga dobila je Nagradu Dražen Petrović kao najveća hrvatska sportska nada, a u očekivanjima s OIM-a ima osviještenu ambiciju:
- Dobrim rezultatom zaokružila bih vrlo uspješnu godinu, dat ću sve od sebe u Buenos Airesu…

 

Nakon Singapura 2010., i kineskog Nandžinga 2014. godine, ovo je treće sudjelovanje hrvatskih sportskih nada na Olimpijskim igrama mladih. U premijernom izdanju prije osam godina Hrvatsku je predstavljalo 25 mladih olimpijaca, a u Domovinu su stigla četiri odličja (zlato, srebro i dvije bronce). Četiri godine kasnije - naša 24 sportaša i sportašice izborili su tri zlatne, srebrnu i dvije brončane medalje. (hoo/vk)