OIM Buenos Aires 2018.


Pod sloganima "Osjeti budućnost" i „Ujedinjeni pod bakljom“ od 6. do 18. listopada 2018. godine u Buenos Airesu (Argentina) održane su III. Olimpijske igre mladih (OIM). Prvi put u povijesti olimpizma Igre su otvorene u središtu grada domaćina, a ne na stadionu, i prvi put je na njima sudjelovao jednak broj olimpijaca i olimpijki. Čak 4012 mladih sportašica i sportaša iz 206 država, u dobi od 15 do 18 godina, natjecalo se u 37 sportova i sportskih disciplina, a među njima i 36 hrvatskih predstavnika i predstavnica u deset sportova.

OIM su prvi put održane 2010. u Singapuru, a drugom izdanju ljetnog OIM-a domaćin je bio kineski Nandžing 2014. godine. Od ostalih sportskih natjecanja mladih OIM se razlikuje po tome što nudi i jedinstveni kulturni i obrazovni program posvećen olimpizmu, društvenoj odgovornosti, razvoju vještina te zdravom načinu života.

Osim u olimpijskom natjecanju, Hrvatska je bila zastupljena i u popratnim aktivnostima vezanim za OIM. Sportska veleposlanica (pod novim imenom Young Change Maker) ovaj put je bila osječka mačevateljica Marija Lozančić, a među 30 mladih novinara na medijskoj obuci tijekom OIM-a boravio je i Riječanin Filip Ožbolt, izabran kao jedan od četvero europskih predstavnika.


Službena web stranica OIM Buenos Aires 2018.

Zagreb, 21. listopada 2018. - U zagrebačkoj Zračnoj luci Franjo Tuđman rodbina i prijatelji priredili su doček mladim hrvatskim olimpijcima i olimpijkama na povratku s OIM-a u Buenos Airesu. Najviše cvijeća dobile su srebrne rukometašice na pijesku, ujedno i jedina naša ženska ekipa na OIM-u, a dojam najsretnije osobe ostavila je sjajna judašica Ana Viktorija Puljiz, okićena ekipnim zlatom i pojedinačnom broncom oko vrata.

Buenos Aires, 18. listopada 2018. - Spuštanjem olimpijske zastave i završnom svečanošću u gradskom središtu Buenos Airesa, zatvorene su treće Olimpijske igre mladih, za koje je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach ustvrdio da su bile „uistinu Igre mladih nove ere“ te da su nadmašile sva očekivanja.

Buenos Aires, 13. listopada 2018. - Sedmog dana Olimpijskih igara mladih (OIM) u Buenos Airesu hrvatske su rukometašice na pijesku osvojile srebrnu medalju, dok je muška reprezentacija završila nastup kao četvrta. Nakon što su odličnom igrom u polufinalu sa 2-0 uspjele uzvratiti Nizozemkama za tijesni ovotjedni poraz 1-2, hrvatske su rukometašice u finalnom dvoboju poražene od favoritkinja turnira - Argentine, dok su u borbi za broncu Mađarice bile bolje od Nizozemki sa 2-0.