Oran, 26. lipnja 2022. - Prvog natjecateljskog dana na Mediteranskim igrama u Oranu hrvatski predstavnici nastupili su u sedam sportova: badmintonu, boćanju, boksu, gimnastici, hrvanju, karateu, te muškoj i ženskoj odbojci.

Četvrtfinalnom pobjedom nad Grcima Melikidisom i Tsamousiadisom 2-1 (po setovima: 16-21, 21-13, 21-17) u konkurenciji muških parova, naši badmintonaši Luka Ban i Filip Špoljarec ušli su u zonu medalja. U polufinalu ih u ponedjeljak ujutro čekaju Alžirci.

Dvojica hrvatskih hrvača - Ivan Lizatović u kategoriji do 60 kg i Antonio Kamenjašević u kategoriji do 77 kg, borit će se u ponedjeljak za brončano odličje. Lizatović je do polufinala stigao nakon što mu je domaći predstavnik Abdeldjbar Djebbari predao meč, da bi potom izgubio od Turčina Kerema Kamala tušem. Suparnik u borbi za broncu bit će mu Egipćanin Haythem Mahmoud. Kamenjašević je najprije tušem svladao Sirijca Mohamada Alobeida, ali je potom također tušem izgubio od Alžirca Abda Elkrima Ouakalija. Vjekoslav Luburić je u kategoriji do 87 kg zaustavljen već u prvom nastupu, sa 6-3 svladao ga je Turčin Ali Cengiz.

Na startu odbojkaškog turnira Mediteranskih igara u Oranu naše odbojkašice su u vrlo neizvjesnom susretu pobijedile Francusku s 3-2 u setovima (25-23, 19-25, 25-19, 21-25, 15-10). Najzaslužnije za pobjedu bile su Mika Grbavica s 19 i Božana Butigan s 18 poena. Uspješni su bili i odbojkaši koji su svladali Španjolsku s 3-1 u setovima (27-25, 25-23, 22-25, 28-26). Pobjednički sastav predvodio je nekadašnji sjajni kaštelanski dvojac - Petar Đirlić s 21 i Filip Šestan sa 16 poena.

Naše gimnastičarke Tijana Korent na preskoku i Ana Đerek na gredi i tlu plasirale su se u finala Mediteranskih igara. Korent je ocijenjena sa 12.750 (12.650 i 12.850), dok je Đerek na gredi dobila 12.500, a na tlu 12.950. Finala po spravama na rasporedu su u srijedu (29. lipnja). U ponedjeljak će u izlučnom natjecanju nastupiti Tin Srbić (preča) te Mateo Žugec i Jakov Vlahek (konj s hvataljkama).

U boksačkim natjecanjima nastupila su dvojica hrvatskih reprezentativaca. U dvoboju osmine finala Noa Ježek je u kategoriji do 69 kg poražen od Alžirca Jugurtha Ait-Bekka, sudačkom odlukom sudaca 3-0. Zbog trovanja hranom (mučnine i želučane tegobe) Petar Krešimir Knežević bio je primoran predati meč osmine finala do 75 kg Talijanu Salvatoreu Cavallaru. U ponedjeljak (27. lipnja) nastupit će Damir Plantić u poluteškoj kategoriji (do 81 kg). U osmini finala suparnik mu je Egipćanin Abdelrahman Abdelgawwad.

Od četvero hrvatskih predstavnika u karateu, jedini koji je ostvario pobjede bio je Enes Garibović u kategoriji do 75 kg, ali i on je zaustavljen nadomak medalje. Garibović je nastup započeo minimalnom 1-0 pobjedom protiv Makedonca Petra Zaborskog da bi u četvrtfinalu "senshuom" svladao Francuza Maximea Lea, no u polufinalu ga je sa 2-0 svladao Egipćanin Abdalla Abdelaziz. U borbi za broncu od Garibovića je sa 3-0 bio bolji Talijan Luigi Busa. Boran Berak izgubio je odmah na startu kategorije do 67 kg sa 5-6 od Marokanca Saida Oubaye, Anu Lenard je u 1. kolu kategorije do 61 kg sa 2-1 zaustavila Španjolka Maria Espinosa Lopez, dok je Alessandra Hasani imala dvije prilike, ali u oba je slučaja poražena - na startu od Alžirke Louize Abouriche sa 2-4, a zatim i u repasažu od Talijanke Veronice Brunori sa 1-2.

U ponedjeljak (27. lipnja) na borilišta će hrvatski predstavnici u osam sportova - iz gore spomenutih sedam - te još i iz jedrenja. Vrijeme je za prve hrvatske medalje u Oranu... (hoo/vk)