Minsk, 30. lipnja 2019. - Nakon točno deset natjecateljskih dana, na stadionu Dinama u Minsku svečano su zatvorene druge Europske igre (21. - 30. lipnja). Atletskom stazom prepunog stadiona prodefilirali su sportaši svih država-sudionica, a prethodno su njome prošli nositelji zastava. Hrvatski stjegonoša na svečanosti zatvaranja Igara bio je osvajač zlatne medalje, karatist Ivan Kvesić. Višesatni spektakl ponovno je obilovao svjetlom, glazbom i vatrometom. Za ovu prigodu u Minsk je doputovao i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach.

Nazočio je svečanosti zatvaranja Igara u društvu čelnika Europskih olimpijskih odbora (EOO) Janeza Kocijančiča te brojnih uglednih gostiju, predvođenih ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. O organizaciji Igara Bach je mogao samo konstatirati ono što je čuo od Janeza Kocijančiča, koji je s puno komplimenata zahvalio domaćinu:
- Kada smo dolazili u Minsk, očekivali smo izvrsne Igre, sada bih se usudio reći da je organizacija bila i bolja od očekivane. Dobili smo povratnu informaciju da su sportaši i nacionalni olimpijski odbori vrlo zadovoljni, a to i jest najvažnije jer Igre se održavaju zbog njih…
Na drugim Europskim igrama sudjelovalo je ukupno 3666 sportaša iz svih 50 europskih nacionalnih olimpijskih odbora. Četrdeset i tri države osvojile su najmanje jednu medalju, a Rusija je uvjerljivo prva na ljestvici sa 109 medalja. Slijede Bjelorusija (69), Ukrajina (51) i Italija (41). Hrvatska je sa osam odličja (2+1+5) na 28. mjestu. Tijekom Igara dodijeljene su ukupno 683 medalje.
Minsk i Bjelorusija organizirali su Igre za dugo pamćenje, a posebno impresivan bio je angažman čak 8700 volontera koji su u svakom trenutku bili gostima na usluzi.
Treće Europske igre održat će se 2023. godine u Krakowu i Malopoljskoj oblasti u Poljskoj. (hoo/vk)