Minsk, 29. lipnja 2019. - Nakon zlatnog trijumfa Lucije Babić u sambu, karatist Ivan Kvesić donio je Hrvatskoj drugu zlatnu kolajnu na drugim Europskim igrama u Minsku, a njegov brat Anđelo Kvesić osvojio je za Lijepu našu i prvu srebrnu medalju. Aktualni svjetski prvak u kategoriji do 84 kg Ivan Kvesić ostvario je ukupno pet pobjeda, nanizavši najprije u izlučnoj skupini Kosovara Alvina Karaqija  5-0, Crnogorca Nikolu Malovića 2-0 i Ukrajinca Valerija Čobotara 3-0. Kao pobjednik skupine svladao je u polufinalu Talijana Michelea Martinu 8-0. Nakon što je borba protiv Turčina Ugura Aktasa završila 0-0, sudačkom odlukom pobjeda je pripala aktivnijem i konkretnijem Hrvatu.

Osvojeno zlato još je više približilo Ivana Kvesića olimpijskoj normi za Tokio, ali ga nakon zasluženog odmora, čeka još izazova u predolimpijskoj godini.

I Anđelo Kvesić je u kategoriji +84 kg neporažen prošao skupinu. Najprije je pobijedio predstavnika Srbije Slobodana Bitevića 2-0, potom sudačkim preglasavanjem, nakon 2-2, svladao i Bjelorusa Alekseja Vodčica, da bi remijem bez bodova (0-0) protiv Gruzijca Gogite Arkanije izborio poluzavršnicu. Nijemca Jonathana Hornea pobijedio je u polufinalu 1-0, a istim omjerom poražen je u borbi za zlato od Azerbajdžanca Asimana Gurmanlija.

Osim braće Kvesić, pretposljednjeg dana Europskih igara nastupila su još dvojica hrvatskih boraca - hrvači Ivan Huklek i Ante Milković. Nažalost, Milkovića je u kategoriji do 130 kg startni poraz od Azerbajdžanca Sabaha Šarijatija 0-3 stajao daljneg nastupa jer je Šarijati porazom u četvrtfinalu uskratio našem hrvaču mogućnost popravka u repasažu. Ivan Huklek je dvjema pobjedama stigao do polufinala kategorije do 87 kg - protiv Rumunja Vlada Mariejea 9-0 i Rusa Behana Ozdojeva 9-8. U polufinalnom dvoboju protiv Azerbajdžanca Islama Abasova poražen je 0-5 pa mu u nedjelju slijedi borba za brončano odličje. Suparnik će mu biti pobjednik repasažnog dvoboja između Dobreva (Srbija) i Lorincza (Mađarska).

S dva odličja braće Kvesić Hrvatska trenutačna ima osam medalja (dvije zlatne, srebrnu i pet brončanih), a posljednjeg dana Europskih igara mogla bi stići i deveta, točnije - šesta bronca. (hoo/vk)