Minsk, 28. lipnja 2019. - Niti jedan od dvojice hrvatskih boksača nije izborio finale Europskih igara/Europskog prvenstva. Porazima u polufinalnim dvobojima samo su potvrdili ranije osigurana brončana odličja pa Hrvatska trenutačno u kolekciji ima šest kolajni (zlato i pet bronci). Marko Milun je, unatoč brojnim šavovima u lijevoj arkadi, zarađenim u sudaru glavama u prethodnoj borbi, hrabro ušao u polufinalni dvoboj superteške kategorije (+91 kg). No, bolji od njega, prekidom u trećoj rundi, bio je Viktor Vihrist, favorizirani Ukrajinac koji sparira s Vladimirom Kličkom i nakon vjerojatno novog europskog trona planira vrlo brzo prijeći u profesionani boks.

U posljednjim sekundama početne runde Milunu je dosuđeno dvojbeno brojanje, a slično se ponovilo i u drugoj rundi. U trećoj je naš predstavnik krenuo na sve ili ništa, iskusniji suparnik ga je dočekao kontranapadom i ozbiljno uzdrmao, što je sucu u ringu bio alarm za treće brojanje i prekid meča, unatoč prosvjedu i našeg boksača i njegova trenera Leonarda Pijetraja. Milun je na Europskim igrama/EP-u u Minsku ostvario tri pobjede i zasluženo je osvojio europsku broncu.
U večernjim satima polufinalni nastup imao je i teškaš Toni Filipi (do 91 kg), a njegov suparnik bio je Rus Muslim Gadžimagomedov. Filipi je možda i s previše respekta prema suparniku odradio meč za finale, a u takvom razvoju događaja suci su jednoglasno (5-0) presudili za aktivnijeg Rusa. Osvajanjem europske bronce, Toni Filipi u istoj je kategoriji ponovio pothvat svoga brata Josipa iz Bakua otprije četiri godine.
U petak su u Minsku nastupila i dvojica naših hrvača, Božo Starčević (kateg. do 77 kg) i Ivan Lizatović (kateg. do 60 kg). Starčević je u osmini finala doživio poraz od Moldavca Igora Bešlage (3-4), a budući da je Bešlaga izgubio u četvrtfinalu, uskratio je Starčeviću mogućnost repasaža. Lizatović je na startu svladao Azera Sakit Gulijeva (4-0), ali ga je u četvrtfinalu zaustavio Gruzijac Dato Čhartišvili (8-1). Nažalost, Čhartišvili je u polufinalu izgubio od Mađara Erika Torbe s tijesnih 5-6, što je Lizatoviću zatvorilo mogućnost da kroz repasaž dođe do bronce.
U subotu nastupaju hrvači Ivan Huklek (do 87 kg) i Ante Milković (do 130 kg) te karataška braća Kvesić - Ivan (do 84 kg) i Anđelo (+84 kg). Njihova eventualna finala su nakon 18 sati. (hoo/vk)