Minsk, 22. lipnja 2019. - Glavna skupština Europskih olimpijskih odbora (EOO) na izvanrednom je zasjedanju u Minsku, jednoglasno izabrala Malopoljsku regiju i grad Krakow (Poljska) za domaćina trećeg izdanja Europskih igara 2023. godine, a glasovali su predstavnici svih 50 europskih nacionalnih olimpijskih odbora. Hrvatski olimpijski odbor (HOO) na EOO-ovoj je izvanrednoj skupštini predstavljao njegov predsjednik, ujedno i član Izvršnog odbora EOO-a, Zlatko Mateša. Poljsko izaslanstvo nije skrivalo zadovoljstvo odlukom EOO-a, a predsjednik njihova nacionalnog olimpijskog odbora, Andrzej Krasnicki, u zahvalnom je govoru kazao:

- Čvrsto vjerujemo da će ovaj veliki sportski događaj pridonijeti razvoju europskog sporta i promidžbi naše zemlje - Poljske, grada Krakowa i Malopoljske regije.

Prema realnim predviđanjima, program sportova zastupljenih na EI u Minsku, doživjet će bitne promjene u trećem izdanju Igara. O tome će odlučivati EOO-ova koordinacijska komisije za Igre, a strateške smjernice njezina rada otkrio je predsjednik EOO-a Janez Kocijančič:

- Slijedit ćemo strategiju definiranu u Olimpijskoj agendi 2020., a to znači da ćemo odrediti temeljne sportove i potom razgovarati s organizatorima koje još sportove treba uključiti u program. Naglasak će biti na onima koji nude olimpijske kvalifikacije ili istodobno predstavljaju i Europsko prvenstvo. Olimpijske igre vraćaju se u Europu odmah nakon Tokija 2020. godine. Bit će to u Parizu 2024. godine i željeli bismo na Europskim igrama imati sportski program sa što više olimpijskih kvalifikacija. Na taj način želimo braniti poziciju vodećeg kontinenta u međunarodnom sportu... (eoo/hoo/vk)