Ispis

Minsk, 21. lipnja 2019. - Druge Europske igre u Minsku bit će veliki praznik sporta - izjavio je novinarima predsjednik Europskih olimpijskih odbora (EOO) Janez Kocijančič, iskazavši oduševljenje organizacijskim naporima domaćina. - Više puta boravio sam u Minsku, vrlo lijepom gradu s prijateljski naklonjenim ljudima. Bjelorusija se dobro pripremila za ovaj događaj. Očekujem da će Igre proći u besprijekornoj organizaciji i da će biti dobro iskustvo za sve sudionike: sportaše, sportske fanove i građane Minska. Vjerujem da će Europa i cijeli svijet otkriti Minsk u novom svjetlu - rekao je Janez Kocijančić.

Naglasio je i važnost izložbe olimpijskih nagrada i medalja iz privatne zbirke poznatog ruskog poduzetnika Vladimira Potanina, koja je otvorena u gradskoj vijećnici u Minsku 21. lipnja. Izložba se sastoji od oko 400 predmeta. Među njima su zlatne, srebrne, brončane i prigodne medalje, baklje, diplome pobjednika i sudionika olimpijskih igara iz različitih razdoblja.

- Sretan sam što je Minsk otvorio tako vrijednu i važnu izložbu za vrijeme drugih Europskih igara. Teško je i procijeniti vrijednost ove zbirke jer prikazuje više od stotinu godina dostignuća globalnog sporta - dodao je Kocijančič.

Pohvale predsjednika Europskih olimpijskih odbora zaslužio je i fotografski natječaj na temu "Sportaši u akciji na Europskim igrama u Minsku". Na njemu ima priliku sudjelovati i službeni fotoreporter hrvatskih sportaš(ic)a u Minsku, višestruko nagrađivani majstor fotografije Damir Senčar. (eoo/hoo/vk)