Minsk, 21. lipnja 2019. - Spektaklom, kojeg su obilježili tradicija i kulturna baština domaćina Bjelorusije, obilje svjetlosti i vatrometa te mimohod sportašica i sportaša iz 50 država sudionica, na stadionu Dinama u Minsku svečano su otvorene druge Europske igre (21. - 30. lipnja). Oko 25 tisuća gledatelja frenetičnim je oduševljenjem pozdravilo sve europske sportske prijatelje, a to isto učinilo je i oko osam tisuća razdraganih volontera koji su gostima napravili špalir u krugu stadiona. Igre je službeno otvorio predsjednik Bjelorusije Aleksander Lukašenko, u društvu čelnika Europskih olimpijskih odbora Janeza Kocijančiča.

 

Hrvatsko izaslanstvo, sa tridesetak predstavnika, predvodio je stjegonoša Damir Plantić. Budući da su Europske igre za boksače ujedno i Europsko prvenstvo, već u subotu navečer hrvatski poluteškaš kreće u obranu europske bronce iz 2017. godine. 

 

- Osjećaj je bio fantastičan, u sebi sam stalno ponavljao: uživaj u ovome trenutku! I stvarno sam uživao, ispunjen ponosom zbog najdraže trobojnice u rukama. A nakon što sam nosio zastavu, već sutra mi slijedi borba pod tom zastavom. Želja mi je osvojiti medalju na Igrama u Minsku, a dugoročni cilj - Olimpijske igre - sažetak je dojmova i ambicija Damira Plantića, izrečen nakon završetka mimohoda. (hoo/vk)