Minsk, 20. lipnja 2019. - Svečanost podizanja zastava država sudionica uoči Europskih igara u Minsku bitno se razlikovala od dosadašnje tradicije uoči velikih multisportskih događaja. Nije bilo pojedinačnog podizanja zastava u rezerviranom terminu za svako sportsko izaslanstvo, nego su sve zastave dočekale sudionike na jarbolima, a simbolika tog čina je preusmjerena u trajniju uspomenu domaćinu Igara. Naime, predstavnici 50 država izabrali su po dvoje/dvojicu sportaša koji su u budućem parku, izvan Sportskog sela, zasadili stabla hrasta, a uz svaki zasađeni hrast odmah je stavljena i pločica sa zastavom te države.

 

"Hrvatsko stablo" hrasta u Minsku zasadili su zlatni olimpijski strijelac iz Londona Giovanni Cernogoraz i boksački velteraš Marko Zeljko. Učinili su to ekspresno, ali i kvalitetno, na zadovoljstvo tridesetak članova hrvatskog sportskog izaslanstva. Obojica su obećali da će jednoga dana, kada ih putevi sportske karijere ponovno dovedu u Minsk, svakako posjetiti "hrvatsko stablo" hrasta.
Događaj koji je rezultirao s 50 novih života, uvod je u zasigurno spektakularnu svečanost otvaranja Europskih igara u Minsku u petak (21. lipnja), predviđen od 22 sata po ovdašnjem vremenu do iza ponoći. (hoo/vk)