Minsk, 21. svibnja 2019. - Mjesec dana uoči početka drugih Europskih igara u gradu-domaćinu Minsku predstavljene su medalje koje će se, sukladno rezultatskim postignućima, dodjeljivati sportašicama i sportašima. Medalje su predstavljene u dvorcu Mir točno na dan kada je štafetno nošeni "Plamen mira" stigao u taj dvorac. Plamen proklamira temeljna načela olimpizma: razumijevanje, prijateljstvo, ozračje solidarnosti i globalnog jedinstva, kao i skladan razvoj ljudskog tijela i duše. Oblik medalje je klasični krug u čijoj sredini se pojavljuju sunčeve zrake koje simboliziraju vreli ljetni dan, budući da je kraj lipnja najtoplije razdoblje bjeloruskog ljeta.

Dizajn bez oštrih rubova također simbolizira glavna obilježja bjeloruskog naroda: blagost, prijateljstvo, srdačnost i povezanost s prirodom. Kutija za medalje, izrađena od drveta, pridonijet će ugodnom osjećaju i toplini nagrade. Ona donosi asocijacije na tradicionalne bjeloruske obrte, prirodu i bogatstvo šumama... U dizajn medalje, težine oko 540 grama, promjera 9,5 cm i širina oko 1 cm, uklopljen je glavni simbol Igara - čarobni cvijet "Paparats Kvetka". Promjer medalje - 9,5 cm - inspiriran je brojkom od 9,5 milijuna ljudi koji žive u Bjelorusiji. 

Predsjednik Organizacijskog odbora Europskih igara u Minsku, George Katulin, bio je oduševljen prezentacijom:  
- Upravo ovim činom ciljevi za koje su se tako dugo pripremali sportaši poprimaju konkretan oblik. Prve medalje dobit će svoje vlasnike  točno za mjesec dana. 
Za izradu tijela medalje koristila se posebna legura, ali i plemeniti metali, uključujući 24-karatno zlato, čisto srebro i bronca, ovisno o kolajni. Na drugim Europskim igrama bit će dodijeljene ukupno 1084 medalje, od čega po 329 zlatnih i srebrnih te 426 brončanih medalja.  

Druge Europske igre (EI) održat će se u Minsku od 21. do 30. lipnja 2019. na 12 sportskih lokacija. Više od 4000 sportaš(ic)a iz 50 zemalja natjecat će se za 200 kompleta medalja u 15 sportova. Natjecanja u osam sportova poslužit će i kao kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, a u tri sporta EI će ujedno biti i europska prvenstva. (hoo/vk)