Rim, 3. svibnja 2019. - Pedesetak dana uoči 2. izdanja Europskih igara u Minsku (21. - 30. lipnja), baklja mira krenula je iz povijesnog Ara Pacisa u Rimu prema glavnom gradu Bjelorusije. Prije nego li stigne do Minska, baklju mira će na vrh Mont Blanca donijeti članovi Planinarskog saveza Bjelorusije. Potom će, uz pratnju 23 bjeloruska motociklista, proći kroz Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Češku, Slovačku i Poljsku. U međunarodnoj štafeti od 450 bakljonoša plamen mira prevalit će 7700 kilometara te biti zapaljen 21. lipnja na svečanosti otvaranja EI-ja na stadionu Dinama u Minsku.

U rimskoj središnjici Europskih olimpijskih odbora (EOO) ispraćaju baklje mira nazočili su predsjednik EOO-a Janez Kocijančič, glavni tajnik EOO-a Raffaele Pagnozzi, predsjedavatelj Povjerenstva za koordinaciju Igara Spyros Capralos te zamjenik predsjedavatelja, čelnik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša. Domaćina Igara i bjelorusku Vladu na svečanosti su predstavljali predsjednik Organizacijskog odbora Europskih igara u Minsku (MEGOC) George Katulin i bjeloruski ministar sporta i turizma Sergej Kovalčuk. Sve nazočne pozdravio je i predsjednik Talijanskog olimpijskog odbora (CONI) Giovanni Malagò.

- Danas obilježavamo 49 dana do svečanosti otvaranja Europskih igara u Minsku i trudimo se finalizirati ovaj multisportski događaj, drugi nakon Olimpijskih igara. U posljednjoj smo fazi priprema i mogu vam reći da smo vrlo zadovoljni te se već sada veselimo izvrsnim Igrama u lipnju - poruka je predsjednika EOO-a Janeza Kocijančiča.

Uoči "svečanosti svjetlosti", EOO je održao konferenciju za medije, koja je uživo prenošena na društvenim medijima i uključivala je pitanja novinara iz cijelog svijeta.

- Minsk je spreman ugostiti Igre, a sportsko selo jedno je od najboljih koje sam ikada vidio. Doista možete osjetiti entuzijazam lokalnog stanovništva i volontera koji su spremni dati sve od sebe za uspjeh Igara. Za 49 dana uvjerit ćemo se da će Europske igre doživjeti veliki uspjeh - rekao je Capralos.
Čelnik MEGOC-a George Katulin dodao je kako s ovim simboličnim činom u sjedištu EOO-a za njih Igre i počinju:
- Dugo putovanje baklje mira, više od 7000 kilometara, odvest će nas od glavnog grada europskog sporta, Rima, do glavnog grada Bjelorusije, gdje ljudi s velikim entuzijazmom čekaju 21. lipnja i svečanost otvaranja drugih Europskih igara.

Više od 4.000 europskih sportašica i sportaša natjecat će se u 15 sportova na drugom izdanju EI, i to u: košarci 3x3, streljaštvu, atletici, badmintonu, nogometu na pijesku, boksu, kanu-sprintu, biciklizmu, gimnastici, judu, karateu, sambu, streljaštvu, stolnom tenisu i hrvanju.

Osam od 15 sportova imat će status kvalifikacijskih za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, a osim toga, druge Europske igre službena su kontinentalna prvenstva u dvama sportovima. (eoo/hoo/vk)