Rim, 7. kolovoza 2018. - Iz rimskog sjedišta Europskih olimpijskih odbora (EOO) pozdravljeno je potpisivanje državne uredbe koja će omogućiti stranim posjetiteljima dolazak na 2. europske igre u Minsku (21. - 30. lipnja 2019.), kako bi bez vize mogli ući u Bjelorusiju i boraviti u njoj do 30 dana.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko nedavno je potpisao uredbu koja stranim državljanima omogućava ulazak bez viza i privremeni boravak u Bjelorusiji od 10. lipnja do 10. srpnja 2019. godine. Zahtjev za ulazak bez vize uključuje putovnicu, važeću najmanje 90 dana nakon datuma odlaska iz zemlje, originalnu ili elektronsku ulaznicu barem za jedan od sportskih događaja na Europskim igrama u Minsku (uključujući svečanosti otvaranja i zatvaranja Igara), policu zdravstvenog osiguranja koji pokriva vrijednost od najmanje 10 000 eura tijekom cjelokupnog trajanja boravka u Bjelorusiji te dokaz o novčanim sredstvima za samofinanciranje troškova života. Uredba se odnosi na strane državljane iz 74 države, a bezvizni tretman sudionika, službenih predstavnika i ostalih stručnjaka koji sudjeluju u pripremi događaja, trajat će već od 20. svibnja 2019. godine. 

Na Europskim igrama ukupno će se natjecati 4082 sportaša iz svih 50 europskih nacionalnih olimpijskih odbora. Na programu je 15 sportova: košarka 3x3, streličarstvo, atletika, badminton, nogomet na pijesku, boks, kanu sprint, biciklizam, gimnastika, judo, karate, sambo, stolni tenis i hrvanje. Deset od 15 sportova kvalifikacijski su za Olimpijske igre u Tokiju 2020., a Europske se igre smatraju službenim europskim prvenstvima za četirima sportovima. Prodaja ulaznica za EI Minsk 2019 započet će 1. prosinca 2018. godine. (hoo/vk)