Dobitnici Posebnog priznanja HOO-a 2017. su televizijske emisije Sport nedjeljom i Istinom do gola za medijsku promociju sporta, te daljinska plivačica Dina Levačić iz Splita za sportski pothvat godine.


Posebno priznanje HOO-a za medijski promociju hrvatskog sporta Emisiji Sport nedjeljom 

Kada jedna televizijska emisija doživi 500 izdanja kroz 12 godina emitiranja, to je svakako dokaz, ne samo njezine postojanosti i kvalitete, nego i izrazito pozitivnog feedbacka gledateljskog auditorija.

Emisija Sport nedjeljom uistinu je posebna. U njoj sudjeluju poznate osobe iz svijeta sporta, ali vrlo često i sportaši koji nemaju prilike predstaviti svoja postignuća u drugim medijima. Prostor dobivaju gotovo svi sportovi, no naglasak je na najznačajnijim hrvatskim klubovima i savezima, posebno radu i djelovanju naših najjačih sportskih predstavnika u nogometu, rukometu, košarci, vaterpolu, tenisu, odbojci i brojnim drugim sportovima.

Dodatna privlačnost ovog projekta je praćenje nižih liga domaćih sportskih kolektiva i sportskih grana, pa tako svoje minute dobivaju nogometaši Druge i Treće HNL, kao i mlađe dobne kategorije hrvatskih nogometnih klubova. Jednako tako, emisija prati rad i razvojni put sportašica i sportaša koji nemaju često priliku za pokazivanje svojih znanja i vještina, a to su jedriličari, veslači, streličari, streljaši, judaši, hrvači, karataši, plivači i mnogi drugi. Posredstvom desetak televizijskih postaja i nekodiranog satelitskog emitiranja, emisija Sport nedjeljom stiže u domove milijuna Hrvata u zemlji i inozemstvu. U listopadu 2008. godine emisija Sport nedjeljom dobila je nagradu za najbolju sportsku emisiju prema odluci Nezavisne udruge televizija (NUT), a u konkurenciji je bilo čak 19 televizijskih postaja. Uz brojne novinare koji su itekako ostavili traga, najzaslužniji za uspjeh ovog projekta su urednik i voditelj Ante Breko te glavni producent Vlado Turković. Emisija Sport nedjeljom ide dalje, tek je zaokružila brojku 500.

Posebno priznanje HOO-a za medijski promociju hrvatskog sporta Emisiji Istinom do gola

U kroničnom nedostatku sportskih intervjua u domaćem televizijskom eteru, talk show Zdravka Reića “Istinom do gola”, koji posredstvom Televizije Jadran i Sportske televizije, dopire do šire gledateljske populacije, pravo je medijsko osvježenje. Ugledni sportski novinar ugošćuje sugovornike, redovito usko povezane s najvrućim temama hrvatskog sporta, i na sebi svojstven način raščlanjuje i demistificira aktualnu problematiku.
Otkad je u kolovozu 2005. godine pokrenuo emisiju, Zdravko Reić je gotovo neizostavni kreator i voditelj projekta, s tek povremenim i - kako bi on rekao - dostojnim zamjenama - u spikeru Radio Dalmacije Toniju Kesiću ili kolegi-novinaru Ozrenu Maršiću.
Dvanaest godina trajanja u tjednoj dinamici priskrbljuju emisiji svaki respekt. Preko Reićeve emisije i dalje ćemo dobivati zanimljive činjenice iz hrvatskoga sporta i područja usko povezanih s njim. Uvijek aktualno, zanimljivo, sadržajno i opušteno - to je emisija “Istinom do gola”.


Priznanje HOO-a za sportski pothvat godine Dini Levačić

Daljinska plivačica Dina Levačić ostvarila je u 2017. godini iznimno vrijedan pothvat te dala veliki doprinos razvoju i promicanju sporta, osobito daljinskog plivanja kod nas.
Članica kluba daljinskog plivanja Split, rođena 14. ožujka 1996. godine, kao prva je Hrvatica osvojila Trostruku krunu, preplivavši u tri maratona ukupno 114 kilometara. Startala je 25. lipnja dionicom od 46 kilometara ispod 20 mostova Manhattana, nastavila dionicom od 34 kilometra od otoka Cataline do Los Angelesa 3. kolovoza te naposljetku, 17. rujna, preplivala je i La Manche, također u duljini od 34 kilometra. Svrstala se tako među 165 plivačica i plivača koji su osvojili Trostruku krunu, postavši tek šesta osoba u svijetu koja je taj pothvat napravila u 90 dana. Svoje dugogodišnje snove i ambicije ostvarila je odricanjem, upornošću i izdržljivošću do krajnjih granica, a realizacija spomenutog pothvata najvećim je dijelom financirana iz njezine osobne i obiteljske ušteđevine.

Dina Levačić nije samo sjajna daljinska plivačica, nego i velika humanitarka. I prošle i ove godine plivala je od Omiša do Splita za udrugu ‘Moje dijete’ iz Solina koja skrbi o djeci s poteškoćama u razvoju. Kao studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu Dina je na taj način spojila ljubav prema plivanju sa svojim budućim akademskim zvanjem.