Dobitnici posebnog priznanja HOO-a za promicanje športa 2011. Vicko Šoljan Vinko (Vicko) Šoljan rodio se 22. srpnja 1934. godine u Starom Gradu na Hvaru. Diplomirani je ekonomist, u mirovini i član je Opće skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora. Posebno je zaslužan za razvoj športova na otoku Hvaru od atletike, rukometa, nogo-meta, plivanja, vaterpola do daljinskog plivanja. Njegove najveće zasluge vezane su uz razvoj upravo daljinskog plivanja, kako na otoku Hvaru i u Dalmaciji, tako i diljem Hrvatske ali i u međunarodnom sportskom okruženju.

 

 

DOBITNIK POSEBNOG PRIZNANJA HOO-a ZA PROMICANJE ŠPORTA 2011. - Vicko Šoljan

Vinko (Vicko) Šoljan rodio se 22. srpnja 1934. godine u Starom Gradu na Hvaru. Diplomirani je ekonomist, u mirovini i član je Opće skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora. Posebno je zaslužan za razvoj športova na otoku Hvaru od atletike, rukometa, nogo-meta, plivanja, vaterpola do daljinskog plivanja. Njegove najveće zasluge vezane su uz razvoj upravo daljinskog plivanja, kako na otoku Hvaru i u Dalmaciji, tako i diljem Hrvatske ali i u međunarodnom sportskom okruženju.

Utemeljio je, 1976. godine hvarski plivački maraton »Faros Maraton« koji je tijekom godina postao jedan od svjetskih sportskih događaja. Vodio je niz godina Odbor za daljinsko plivanje unutar Hrvatskog plivačkog saveza. Smatraju ga najzaslužnijim za osnivanje samostalnog Hrvatskog saveza daljinskog plivanja, čiji je predsjednik i izbornik reprezentacije. Prema odluci Vijeća HOO-a dobitnik je Trofeja Međunarodnog olimpijskoj odbora “Istaknutost u športu” za 2003. godinu. Od 2008. član je Kuće slavnih – International Marathon Swimming Hall of Fame (IMSHOF) u kategoriji Istaknuti sportski dužnosnici.


DOBITNIK NAGRADE ZA FAIR PLAY U 2011. GODINI - J.K. Labud: posada jedrilice Polar 2

NOMINIRANI

1. J.K. Labud: posada jedrilice Polar 2

U prvoj etapi 67. viške regate, na ruti od Splita do Visa, 14. listopada 2011. godine, jedrilica Paikea uronila je u val koji je u more odnio osam članova posade, bez pojaseva za spašavanje. Osim toga, preostala tri člana na brodu nisu bila u stanju upravljati jedrilicom. Prolazeći pokraj unesrećenih, jedrilica Polar 2 sa skiperom Markom Matićem ni trena nije razmišljala što treba učiniti. Prekinula je regatu i vratila se pomoći posadi Paikee. Nakon sat vremena spašeno je iz mora svih osam članova posade te im je pružena prva pomoć zbog pothlađenosti. Tek nakon uspješne akcije spašavanja jedrilica Polar 2 je nastavila jedriti prema Visu, a Prosvjedni odbor im je zbog svega navedenoga odobrio obeštećenje i ispravak plasmana.

2. Nenad Labinjanin

Na Buzetskoj utrci, održanoj u sklopu Zimske MTB lige 17. ožujka 2011., u pretposljednjem krugu je u uvjerljivom vodstvu bio hrvatski reprezentativac Sanjin Sirotić. No, na ulasku u zadnji krug Sirotiću se probušila guma na biciklu, pa ga je prestigao najveći suparnik, Slovenac Grega Cehner. Ubrzo je Sirotića, koji je trčao s biciklom na ramenu, sustigao i član AK St. Eufemija Nenad Labinjanin. Shvativši da zbog probušene gume Sirotiću izmiče pobjeda, nesebično mu je dao svoj zadnji kotač te sam nastavio utrku trčeći, čime je pao u ukupnom poretku Zimske lige. Sirotić je zahvaljujući Labinjaninovom potezu pred samim ciljem ipak prestigao Cehnera i pobijedio. Labinjaninu su, pak, organizatori zbog nesvakidašnjeg fair play poteza dodijelili dodatne ligaške bodove.

3. Hrvatska odbojkaška reprezentacija

Hrvatski odbojkaši igrali su 11. lipnja 2011. u Slavonskom Brodu utakmicu Europske lige protiv Belgije. U jednom trenutku sudac je sporan poen dosudio u korist Hrvatske, što je izazvalo burno negodovanje belgijskih odbojkaša i trenera te kratak prekid utakmice. Vidjevši da je u pitanje doveden miran nastavak euroligaške utakmice, hrvatski izbornik Rade Malević dogovorio se sa svojim igračima da sporan poen „vrate“ odbojkašima tako što će prvi sljedeći napad namjerno „zapucati“. Naši su odbojkaši tako i učinili te je utakmica nastavljena, a Belgijanci su u nastavku seta osigurali i konačnu pobjedu u ovom meču.