Posebno priznanje HOO-a 2009. dodjeljeno je Slavku Rasbergeru, utemeljitelju ATP Umaga i ženskoj alpinističkoj ekspediciji „MT. Everest 2009“.

 

Slavko Rasberger, sportski dužnosnik i utemeljitelj ATP Umag

Slavko Rasberger rodio se 13. rujna 1941. godine u Zagrebu. Nakon završetka školovanja, zapošljava se i dugi niz godina ostaje vjeran spoju turističke i sportske djelatnosti, ulažući od 1990. svesrdno i entuzijastički u projekt ATP turnira u Umagu. Slavko Rasberger, zaljubljenik u sport, osobito u tenis, aktivno se bavio stolnim tenisom i nogometom. Posao i struka odveli su ga u Nizozemsku, a po povratku u Hrvatsku rodila se ideja o teniskom turniru u turističkom biseru Istre i Jadrana, u Umagu gdje je izvanrednim zalaganjem utemeljio ATP turnir. Danas mu s pravom trebamo odati priznanje što je uspio napraviti svjetski prepoznatljiv hrvatski 'brand', domaći i međunarodni gospodarski, društveni i sportski događaj br. 1.

ATP Studena Croatia Open Umag ove godine proslavio je jubilarno 20 izdanje. Iz godine u godinu, puna dva desetljeća, vrijedni organizatori, Istraturist, grad Umag te brojni poslovni partneri, zajedničkim snagama realiziraju ovaj veliki sportski događaj koji je odavno prerastao sportske okvire pa se sada govori i jednom od najvažnijih gospodarskih, turističkih i društvenih događanja u Hrvatskoj i u regiji. Od samih početaka pa do danas, Umaškim turnirom prošla su najveća svjetska teniska imena, igrači iznimne igračke kvalitete koji su kasnije u svojim karijerama osvajali i Roland Garros. No ATP turnir u Umagu bio je i prilika mladim hrvatskim tenisačima u njihovom sportskom sazrijevanju, a na čemu je Slavko Rasberger posebno inzistirao. Iz godine u godinu, turnir je postajao veći, bolje organiziraniji, nudeći i bogate popratne sadržaje po ugledu na najveće svjetske turnire. Kvalitetu i napredak prepoznali su i ATP-u dodijelivši svoju prestižnu nagradu „Award of Excellency“ ATP turniru u Umagu čak pet puta: 1998. za promociju dječjeg programa ('Kids promotion'); 2000. za unapređenje prostora za igrače ('Player Area Improvement'); 2001. i 2004. za poslovnu organizaciju turnira ('Tournament Operation') i 2005. za oglašavanje i PR ('Advertising and PR').


Ženska alpinistička ekspedicija „MT. Everest 2009“

Darija Bostjančić, Iris Bostjančić, Tea Đurek, Sanja Đurin, Lana Đonlagić, Sunčica Hrašćanec, Josipa Levar, Jana Mijailović, Vedrana Simičević, Milena Šijan, Ena Vrbek i vođa ekspedicije Darko Berljak

U rano jutro 19. svibnja 2009. članice hrvatske ženske alpinističke ekspedicije Darija i Iris Bostjančić istakle su hrvatsku zastavu na najviši vrh svijeta Mount Everest, (Himalaja Tibet/Nepal) visok 8850 metara. Narednog dana na vrh popele su se Ena Vrbek i Milena Šijan. Do tada, jedini Hrvat koji je bio na vrhu Everesta i to dva puta, je Stipe Božić iz Splita, alpinist koji je osvojio najviše planinske vrhove svih kontinenata.