Posebna priznanja HOO-a 2007. dodjeljeno je Stipi Božiću za bezrezervno stavljanje u službu spašavanja ljudskih života i fair gestu, te hrvatskoj ženskoj aplinističkoj ekspediciji, Šimi Stipaničevu i Toniju Pavičiću Donkiću, za sportski pothvat godine. 

 

Stipe Božić, alpinist - bezrezervno stavljanje u službu spašavanja ljudskih života i fair gesta

Ono što Stipu Božića čini humanistom i nesebičnim darovateljem sebe sama, jest njegov dubok osjećaj za solidarnost. Svoje je višegodišnje športsko iskustvo, vrhunske alpinističke vještine kao i znanje stavio bezrezervno u službu spašavanja ljudskih života. Iskustvo ovog velikog športskog imena često nosi neizrecivo bolnu stranu kao što je Kornatska tragedija i gubitak dvanaest mladih hrvatskih života.
Športski rezultati Stipe Božića kao alpiniste svrstavaju ga u vrh najuspješnijih svjetskih imena. Osvojio je najviše planinske vrhove svih sedam kontinenata, Sjeverni pol, te druge prirodne fenomene kao što je najdublja jama u Hrvatskoj, Lukina jama duboka 1395 metara.

 

Hrvatska ženska alpinistička ekspedicija - sportski pothvat godine

Prva hrvatska ženska alpinistička ekspedicija “Cho Oyu 2007” koja je u listopadu 2007. dosegla magičnu, za većinu ljudi nedostižnu, visinsku granicu od 8201 metara, himalajski vrh Cho Oyu smješten na granici Nepala i Tibeta, 35 km zapadnije od najvišeg svjetskog vrha Mount Everesta. Bila je to prva ženska ekspedicija od ukupno četiri na svijetu koje su u tome uspjele. Prve koje su kročile na šesti vrh svijeta, 2. listopada, bile su sestre Darija i Iris Bostjančić te Vedrana Simičević. Njima su se 3. listopada pridružile još dvije od ukupno 19 članica ekspedicije, Marija Maćešić i Jana Mijailović. Srčanost članica prve hrvatske alpinističke ženske ekspedicija uveo je hrvatski alpinizam u sam svjetski vrh. Prva i jedina ženska ekspedicija ovim je uvrštena u skupinu od samo četiri svjetske alpinističke ekspedicije koje su uopće prešle vrhove planina iznad osam tisuća metara.

SASTAV PRVE HRVATSKE ŽENSKE ALPINISTIČKE EKSPEDICIJE “CHO OYU 2007” - Ana Marija Bojko, voditeljica ekspedicije, Jana Mijailović, zamjenica voditeljice ekspedicije, Tihana Boban, Darija Bostjančić, Iris Bostjančić, Anita Carević, Jelena Dabić, Irena Gayatri Horvat, Pavla Kovač, Josipa Levar, Marija Maćešić, Iris Prebeg, Renata Randić, Vedrana Simičević, Milena Šijan, Karolina Vranješ, Ena Vrbek, Dubravka Županić, te Dubravko Marković, liječnik i Darko Berljak, savjetnik ekspedicije i voditelj baznog kampa.Šime Stipaničev, jedriličar - sportski pothvat godine

Šime Stipaničev, rođen 1981. godine u Šibeniku, prvi je Hrvat koji je odjedrio regatu samaca preko Atlantika u klasi Open 6.5 (mini). Natjecanje poznato pod imenom Transat 6,50 jedna je od najzahtjevnijih i najekstremnijih jedriličarskih regata na svijetu. Održava se svake dvije godine, a cilj je odjedriti rutu od 4400 milja preko Atlantskog oceana u jedrilici duljine oko šest metara bez ikakve logističke ili druge pomoći. Ruta je odijeljena u dvije etape, prvoj od La Rochellea u Francuskoj do Madeire i drugoj od Madeire do Salvadorea de Bahia u Brazilu.
Atlantski međunarodni športski događaj kojeg je Šime Stipaničev 2007. okrunio vlastitom športskom ali i opće hrvatskom krunom okuplja više od 80 jedriličara svijeta među kojima ima i olimpijaca, vrhunskih športaša ali i onih bez športskih naslova, jednom riječju zaljubljenici u avanturističke izazove koji nadilaze “uobičajene” športske pothvate. Tijekom regate jedriličari su primorani na ograničeni broj sati sna, količinu hrane koja ne veću od 35 kg, svega sto litara vode, svega tri kubična metra životnog prostora, a kojeg opet mora dijeliti s 200 kg opreme. Uz to, jedriličar samac je i skiper, navigator i meteorolog. Šime Stipaničev, od malih je nogu vezan za more i brodove, a iza sebe ima 16 godina jedriličarskog iskustva. Bio je reprezentativac u olimpijskoj klasi 470, a jedrio je i kao član posade na trofejnim krstašima kao što su AAG Big One ili Citroen. Ipak, ne krije da mu je prava strast samačko jedrenje.


Toni Pavičić Donkić, plivač maratonac - sportski pothvat godine

Hrvatski plivač maratonac, sportaš reprezentativac, Toni Pavičić Donkić, rođen 1968. u Vrbanjima na Hvaru, prvi je Hrvat koji je preplivao Gibraltarski tjesnac dug 15.5 kilometara u vremenu od 3:09 sati što je četvrti rezultat svih vremena. Time se Hvaranin Pavičić-Donkić s nadimkom „Briškula“, uvrstio u prvu četvorku od ukupno 165 dugoprugaša cijelog svijeta kojima je pošlo za rukom plivajući spojiti dva kontinenta – Europu i Afriku.

Plivački put Hvaranina Pavičića-Donkića počeo je 1981. godine u plivačkom klubu „Faros“ iz Staroga Grada, kolijevci daljinskog plivanja u Hrvatskoj. Devedesetih godina Pavičić-Donkić plivao je za splitski Jadran i uglavnom držao rekorde na 200 i 400 metara slobodno. Već 25 godina u plivanju s kojim i danas intenzivno živi, taj je vrsni plivač maratonac nastupio na gotovo svim najvećim maratonima u zemlji i svijetu te ostvario preko 50 pobjeda. Prvi je preplivao Viški kanal (24 km). Osim toga drugi je Hrvat, poslije Veljka Rogošića, koji je preplivao La Manche (36 km) s novim hrvatskim rekordom 9:45 sati.
Najnoviji sportski pothvat Tonija Pavičića ostvarenje je njegova sna da sebe i Hrvatsku upiše u zlatnu knjigu maratonaca koji su preplivali Gibraltar, a koji još nazivaju mali La Manche. Gibraltarski maraton počeo u španjolskoj Tarifi, najjužnijem gradu europskog kontinenta, u 6 sati ujutro kada je temperatura mora bila 18 stupnjeva. U drugom dijelu tjesnaca prema Maroku dizali su se valovi od dva metra i puhao je jak vjetar što je omelo Tonija u postizanju još boljeg rezultata. Na obali u marokanskom Tangerskom zaljevu dočekalo ga je preko tisuću gledatelja i brojne TV ekipe. Hrvatska ga je sportska obitelj, osim veličanstvenog dočeka na rodnom Hvaru, nagrađuje posebnim priznanjem Hrvatskog olimpijskog odbora.