Posebno priznanje HOO-a 2005. dodjeljeno je Radiši Mladenoviću za fotoreporterski doprinos promicanju sportskog stvaralaštva i ideje olimpizma te Veljku Rogošiću, plivaču maratoncu za posebna sportska ostvarenja


Radiša Mladenović, majstor sportske novinske fotografije

Rođen je 1932. godine u Uzovnici pokraj Ljubovije. Više od 40 godina bio je fotoreporter i urednik fotografije dnevnih i tjednih izdanja Sportskih novosti, SN revije, Sprinta i Sport magazina. Surađivao je i u drugim izdanjima negdašnje Vjesnikove kuće. Pratio je brojna europska i svjetska prvenstva, te Olimpijske igreu Münchenu 1972. i Moskvi 1980. Odlaskom u mirovinu nije ostavio kameru nego je s istim entuzijazmom i žarom nastavio fotoreporterski bilježiti najzanimljivija događanja u hrvatskom i međunarodnom sportu.Surađivao je u brojnim knjigama i monografijama od kojih izdvajamo monografije Mediteranske igre u Splitu, Univerzijada i Europsko košarkaško prvenstvo u Zagrebu te “Pola stoljeća vukova iz Tuškanca”. Radiša Mladenović bio je i urednik fotografije u magazinu Hrvatskog olimpijskog odbora Olimp od njegova prvog broja. Prvi je zagrebački profesionalni fotoreporter koji je priredio samostalnu izložbu novinske fotografije. Imao je četiri samostalne izložbe umjetničke fotografije i tri tematske izložbe sportskih fotografija s kojima je osvojio tridesetak domaćih i međunarodnih nagrada za fotoreportere. Među njima izdvaja se srebrna medalja na izložbi u Rimu 1960. povodom Olimpijskih igara. Dobitnik je Zlatnog pera Društva novinara Hrvatske te brojnih priznanja i odlikovanja među kojima i nacionalnih sportskih saveza: rukometnog, streljačkog, nogometnog i hrvačkog saveza. U pola stoljeća uz sport snimio je na stotine tisuća sportskih motiva te fotografskim umijećem, nenametljiv i srdačan, blizak sportašima, postao je svojevrsna legenda sporta i sportske fotografije. Njegovi najimpresivniji radovi objavljeni su u fotomonografiji - Radiša Mladenović “Pisanje svjetlom” 1987. godine.

Posebno priznanje HOO-a za posebna sportska ostvarenja

Veljko Rogošić, plivač maratonac

Najuspješniji je svjetski plivački maratonac svih vremena, koji je prema zbroju preplivanih kilometara osam puta “preplivao” zemaljsku kuglu, a u više od trećine svoga života proveo u morima, jezerima i rijekama. Rođen je 1941. godine u Kaštel Lukšiću. Titulu najuspješnijeg maratonca svijeta, čiji rekord nitko ni do danas nije srušio, osvajao je sedam puta i vlasnik je trajnog pehara Svjetske profesionalne maratonske plivačke federacije (- WPMSF). Za uspjehe u maratonskom plivanju, ime Veljka Rogošića uklesano je od 2000. godine u Kući slavnih plivačkih maratonaca u Floridi (International Marathon Swimming Hall of Fame, Fort Lauderdale). Kao plivački maratonac, prvi put nastupio je 1969. godine na međunarodnom maratonu u Italiji, Riccioneu i osvojio prvo mjesto. Na hrvatskom Jadranu na kojem je plivao tridesetak maratona, prvi put je zaplivao 1971. godine dionicu Supetar - Split. Organizirao je prvi Starogradski maraton Rt Kabal-Starigrad na kojem je i pobijedio. Prvi je Hrvat koji je preplivao engleski kanal “La Manche” (2004.) i Hrvatsku upisao u zlatnu knjigu “La Manche”. U sportskoj karijeri osvojio je preko 1.400 medalja, plaketa, pehara, povelja, i odlikovanja. Bio je prvak države 142 puta. Rušio rekorde 51 put, za reprezentaciju nastupio 203 puta, a 14 godina vodio je kao kapetan. Sudionik je Olimpijskih igara u Rimu 1960. i Tokiju 1964., a na Mediteranskim igrama u Napulju ‘63, Tunisu ‘67 i Izmiru ‘71 osvojio je šest medalja. Godine 2005. maratonom Savudrija - Prevlaka postavio je novi svjetski rekord u etapnom plivanju. U 57 dana (etapa) isplivao je 912 kilometara hrvatske obale. Danas se sprema za novi pothvat – spajanje Afrike i Europe. Dobitnik je brojnih nagrada i odlikovanja; odlikovan je visokim hrvatskim odličjima; Redom Danice Hrvatske sa likom Franje Bučara za osobite zasluge u razvoju i promicanju Hrvatske na području sporta te Redom hrvatskog trolista za izuzetne zasluge i doprinos u Domovinskom ratu i nositelj je Spomenice Domovinskog rata. Dobitnik je Državne nagrade športa “Franjo Bučar”, nagrade Grada Splita, Grba grada Splita, Grba grada Zagreba, Grba grada Trogira. Počasni je građanin Novog Vinodolskog, Novigrada, Poreča, Cavtata i Dubrovnika, te dobitnik niza priznanja drugih gradova među kojima i rodnih Kaštela. O Veljku Rogošiću kao maratonskoj legendi napisane su brojne knjige, snimljeni dokumentarni filmovi i radio emisije.