Zagreb, 30. rujna 2020. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) priredio je u zagrebačkom hotelu Westin svečanost dodjele Nagrade Milan Neralić, namijenjene pojedincima i udrugama zaslužnima za razvoj sporta na lokalnoj razini. To je drugo izdanje nagrade koju je inicirao voditelj HOO-ova Ureda za programe lokalnog sporta Siniša Krajač, a nazvana je po prvom Hrvatu sa statusom olimpijca i prvom Hrvatu osvajaču olimpijske medalje Milanu Neraliću (bronca u mačevanju na OI u Parizu 1900.).

Već u uvodnoj riječi predsjednik HOO-a Zlatko Mateša istaknuo je važnost održavanja ovog događaja u „ova normalno-nenormalna vremena“ jer su sportski djelatnici na lokalnoj razini podnijeli najveći teret krize u sustavu sporta, prouzročene pandemijom Covid-19.
- Velik broj ljudi volonterski radi u sportu na lokalnoj razini, što znači bez nagrade i ikakve naknade, samo za opće dobro svoje zajednice i dobrobit ove zemlje. U pripremi je studija o ekonomskom doprinosu volontera u sportu i ona će pokazati koliko je novčani ekvivalent njihove uloge fascinantan - kazao je Mateša te dodao:
- Ovom prigodom zahvaljujem i Hrvatskoj vladi, koja je, uz posredovanje i ovdje nazočnog državnog tajnika za sport Tomislava Družaka, prepoznala potrebu stati uz sport u najtežim trenucima za sustav sporta. Malo koja djelatnost može se pohvaliti da će joj sustav bez velikih problema preživjeti ovu godinu.

Nakon što je urednica Ninna Lara Vidaković predstavila monografiju HOO-ova Ureda za programe lokalnog sporta, a koju su dobili svi nazočni na svečanosti, dodijeljena su priznanja ovogodišnjim laureatima. To su: Mladen Klasić (Zajednica športskih udruga Križevci), Stjepan Fotivec (Športska zajednica Krapinsko-zagorske županije), Želimir Feitl (Zajednica športova Karlovačke županije), Boris Gotal (Zajednica sportskih udruga grada Ivanca) i jedina udruga - Zajednica sportova Primorsko-goranske županije, u čije je ime nagradu primio njezin predsjednik Veljko Karabaić.
Svi dobitnici priznanja istaknuli su zahvalu HOO-u, ponajprije zato što je prepoznat, a potom i nagrađen njihov rad u sportu u malim sredinama.
Ocjenjivačko povjerenstvo Nagrade Milan Neralić i ove godine je djelovalo u sastavu: Mladen Pavićević (predsjednik), Darko Ivošević, Mario Meštrović, Zvjezdana Tuma-Pavlov, Ante Tanfara, Sanda Čorak i Siniša Krajač (članovi).  (hoo/vk)