Nagrada HOO-a za fair play

Nagrada HOO-a za fair play utemeljena je 2007. na inicijativu Hrvatskog fair play odbora kojeg je osnovalo Vijeće HOO-a godinu dana ranije (2006.) iz redova hrvatskih olimpijaca i uglednika javne riječi. Nagrada se dodjeljuje u znak priznanja za fair stav i postupak koji su izraz poštovanja i brige za druge.

 

Isticanje za kandidata najviše nagrade HOO-a u području fair playa trajno je otvoreno a na inicijativu Hrvatskog fair play odbora i HOO-a koji pozivaju sportaše, sportske djelatnike, novinare, sportske udruge, poštovatelje sporta i olimpizma da se proaktivno uključe u proces učenja o fair playu. Kandidature, s opisom konkretnog postupka ili djela mogu se poslati e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.r. Pri odlučivanju o isticanju primjera fair playa dobro je voditi se načelima Manifesta Međunarodnog odbora fair playa u kojem među inim, stoji da „…. Fair play ne podrazumijeva samo pridržavanje pisanim pravilima već on opisuje ispravne stavove sportaša i sportašica i pravi duh njihovog ponašanja: pokazivanje poštovanja za druge i brigu za svoj tjelesni i mentalni integritet. Svaki sportaš koji se stavlja u položaj svog protivnika iskazuje fair play stav. Fair play je, prije svega, pitanje osobnog angažmana pojedinca...." /Manifest fair playa, Lausanne, 1998./

VALENTINA PEREGLIN - streljaštvo / samostrel 

Na Svjetskom prvenstvu u gađanju samostrelom u ruskom Uljanovsku 16. kolovoza 2019. godine na programu je bio drugi natjecateljski dan. U disciplini gađanje samostrelom na 50 metara, u kojoj su se dijelile medalje, Valentina Pereglin je pogreškom suca nepravedno dobila dva pogođena kruga više od suparnica. Iako je to odmah prijavila sucima, njezina reklamacija nije uvažena te je završila natjecanje kao druga u toj disciplini, umjesto četvrtoplasirana.

Nagrada HOO-a za fair play u 2018. dodijeljena je Marinu Rantešu, reprezentativcu u BMX freestyleu i osvajaču Svjetskog kupa 2018. godine. Nagradu mu je uručena na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta 19. prosinca 2018. godine.

Zagreb, 15. studenoga 2017. - Na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta (20. prosinca) bit će proglašeni najbolji sportaši i sportašice 2017. godine, a tom prigodom dodjeljuje se i Nagrada za fair play Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO).