Dobitnici najveće nagrade HOO-a "Matija Ljubek" za životno djelo u području sporta 2016. su olimpijka i nositeljica zlatnog odličja u rukometu (OI Los Angeles 1984) Mirjana Ognjenović, jedan od najuspješnih svjetskih teniskih trenera Nikola Pilić, sportski dužnosnik Milan Markežić (Poreč), Hrvatski judo savez te Teniski klub Donji Miholjac.

 

Mirjana Ognjenović rodila se 17. rujna 1953. u Zagrebu. Igračku karijeru započela je s 15 godina u Rukometnom klubu Lokomotiva. Osim u RK Lokomotiva igrala je i u Rukometni klub Trešnjevka te klubovima Casamo Magnano, Borgho San lorenzo i Umbria (Italija). Nastupila je na pet svjetskih prvenstava. Osvajačica je zlatne medalje na OI Los Angeles 1984., srebrne medalje na OI Moskva 1980., brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti 1982. te zlata na Mediteranskim igrama u Splitu 1979. godine. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrala je 150 utakmica i postigla 400 zgoditaka. Nakon toga zaigrala je za reprezentaciju Italije s kojom je na Mediteranskim igrama u Siriji 1988. osvojila zlato.
Od 1994. do 2004. bila je tajnica i trenerica u RK Trešnjevka, a od 2004. do 2015. sportska direktorica. Od 2015. godine je direktorica i trenerica u tom klubu. Članica je upravnog odbora Zagrebačkog rukometnog saveza više od 10 godina.

 

Milan Markežić rodio se 21. srpnja 1955. godine u Poreču. Kao srednjoškolac bavio se rukometom i košarkom. Osnivač je Košarkaškog kluba Poreč u kojem je aktivno igrao od 1976. do 1985. godina, a trener je bio od 1986. do 1988. godine. Izabran je 1997. godine za najboljeg sportskog djelatnika grada Poreča.
Od 2004. godine obnaša dužnost predsjednika Sportske zajednice grada Poreča. U njegovom mandatu Poreč je dobio četiri prvoligaška kluba - u boćanju, ženskom kuglanju, ženskoj odbojci te rukometu), a zahvaljujući njegovom velikom doprinosu Poreč je četiri godine zaredom proglašen „najsportskijim“ gradom Istarske županije.
Član je Odbora HOO-a za lokalni sport od 2004. godine te Komisije HOO-a za marketing od 2008. godine. Idejni je začetnik i realizator sponzorske suradnje HOO-a, grada Poreča i tvrtke Plava laguna, čime je Poreč postao centar za pripreme hrvatskih sportaša.
Kao sportski djelatnik dao je velik doprinos razvoju sporta u gradu Poreču, ali i Istarskoj županiji, gdje sa svojim suradnicima intenzivno radi na osnivanju i podizanju kvalitete kuglanja, odbojke, rukometa, boćanja te drugih sportova. Imao je, kao glavni tajnik Organizacijskog odbora, ključnu ulogu u organizaciji utakmica Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine u Poreču te susreta Davis Cupa.

 

Nikola Pilić rodio se 27. kolovoza 1939. godine u Splitu. Tenisom se počeo baviti 1953. u Teniskom klubu Split. Prelaskom u seniore osvojio je brojne turnire, a 1962. godine probio se u parus Borom Jovanovićem u finale Wimbledona. Njegov najviši domet u igračkoj karijeri bilo je polufinale Wimbledona 1967. godine. Nastupio je i u finalu Roland Garrosa 1973. godine. U profesionalnoj karijeri, koja je trajala do 1973. godine, skupio je 23 nastupa i 62 odigrana meča za reprezentaciju Jugoslavije, a bio je i među deset najboljih tenisača svijeta. Osvojio je u paru s Jovanovićem zlato na Mediteranskim igrama u Napulju 1963. godine.
Nakon igračke karijere posvetio se odgoju mladih tenisača. Bio je iznimno uspješan kao trener i izbornik njemačke, hrvatske i srpske Davis Cup reprezentacije. Osvojio je Davis Cup tri put njemačkom i po jedan put s hrvatskom i srpskom reprezentacijom, što ga je svrstalo među najuspješnije teniske trenere u svijetu. Bio je izbornik Hrvatske teniske reprezentacije na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine kada su Mario Ančić i Ivan Ljubičić osvojili broncu.
Proglašen je 2005. godine najuspješnijim trenerom u izboru HOO-a. Objavio je i dvije knjige: „Na bijeloj stazi trnje“ (1976.) i „Od igrača do pobjednika“ (1991.)


Hrvatski judo savez (HJS) osnovan je 1951. godine, a ističe se svojim kontinuiranim i uspješnim radom sa svim selekcijama, od kadetskog do seniorskog uzrasta. HJS je domaćin međunarodnih natjecanja poput IJF Judo Grand Prixa, jednog od ključnih turnira IJF Toura s važnom ulogom u bodovanju za odlazak na olimpijske igre, te Europskog kupa. Osim natjecanja, HJS uspješno organizira i manifestacije poput Judo festivala, Olimpijskog trening kampa, znanstvenih konferencija u judu, Europskog prvenstva za veterane te kampova i igraonica za djecu. Prije osam godina počeo je izdavati i među judašima vrlo čitani vjesnik „Judo magazin“.
Od prvog europskog zlata Gorana Žuvele osvojenog 1974. godine u Londonu, HJS se može pohvaliti velikim brojem medalja svojih reprezentativaca sa svjetski i europskih prvenstava i kupova, ali i njihovim nastupima na olimpijskim igrama.
HJS je pokretač projekta „Judo u škole“ u okviru kojeg učenici od 1. do 8. razreda u više od 100 osnovnih škola imaju mogućnost odabrati judo kao izvanškolsku aktivnost.


Teniski klub Donji Miholjac osnovan je 1903. godine. U njegovoj besplatnoj školi tenisa trenira 72 djece, a ističe se činjenicom da su djeca pripadnici različitih vjera i narodnosti koja treniraju u prijateljskom ozračju te njeguju sportski duh zajedništva. Klub broji 154 člana. Seniorska ekipa TK Donji Miholjac osvojila je 2016. godine Hrvatski teniski kup, a ukupan iznos nagradnog fonda donirala je Odjelu pedijatrije Osječke bolnice oštećene tijekom nevremena.  Marin Draganja, olimpijac i član Hrvatske Davis Cup reprezentacije, član je TK Donji Miholjac.